Vozači oprez! Počinju stroge KONTROLE, evo na šta posebno treba obratiti pažnju

Od početka godine uhvaćeno skoro 300 pijanih vozača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ Youtube

Tokom novogodišnje noći evidentirano 45 različitih vanrednih događaja, a u prva dva dana ove godine više od 120, od kojih su najbrojniji bili požari.

Bilo je nekoliko nezgoda koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola. Jedna od tih se dogodila u Novom Pazaru kada je vozač sa 2,25 promila alkohola udario u policijsko vozilo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije napominje da više 50 odsto poginulih u nesrećama nije vezalo pojas, dok Nedeljko Gagić iz Sektora za vanredne situacije dodaje da se povrede kod korišćenja pirotehničkih sredstava dešavaju zbog nestručnog rukovanja, i da ih najčešće zadobijaju deca.

Teška nesreća na autoputu kod Siriga: Lančani sudar nekoliko automobila, više osoba povređeno

Aleksandar Radenković je izjavio da su prethodne dve noći protekle prilično mirno.

“To ipak ne možemo reći za novogodišnju noć kada je bilo nekoliko saobraćajnih nezgoda koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola. Jedna od karakterističnih je kada je vozač u Novom Pazaru vozio sa 2,25 promila alkohola u organizmu i udario u patrolno vozilo Saobraćajne policije. Utvrđeno je da je bio i pod dejstvom kokaina. Dvoje kolega je lakše povređeno, a protiv vozača je podneta krivična prijava”, rekao je Radenković.

U drugoj nesreći je, ističe, u Kikindi vozač star 18 godina, koji nije imao vozačku dozvolu, udario dva pešaka.

Među njima je bilo dete staro osam godina. Osoba stara 43 godine je u toj nezgodi zadobila povrede opasne po život, i transportovana je u Novi Sad. Vozač je zadržan do 48 sati i protiv njega je podneta krivična prijava”, naveo je Radenković.

290 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola

Nedeljko Gagić navodi da je tokom novogodišnje noći evidentirano 45 različitih vanrednih događaja, a u prva dva dana ove godine više od 120, od kojih su najbrojniji bili požari.

“Nije bilo nastradalih, a posledice se odnose na manju ili veću materijalnu štetu”, kazao je Gagić.

Tragedija kod Babušnice: Prevrnuo se automobil, ima mrtvih

Radenković navodi da je 290 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilima pod dejstvom alkohola, za nepuna tri dana ove godine.

“Jedan broj građana nije poslušao apele da se odgovorno ponašaju. Za sada nema podataka da je bilo poginulih u nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola. Bićemo i tokom Božića na terenu i pojačaćemo kontrolu saobraćaja“, naveo je Radenković.

Pojačan saobraćaj narednog vikenda

Radenković navodi i da statistika ohrabruje.

“Prošla godina je bila sa najmanjim brojem poginulih otkad se u Srbiji vodi takva statistika. Nezgode su se dešavale i tokom policijskog časa. Smanjenje broja od 40 stradalih manje ohrabruje u odnosu na 2019. ohrabruje. Prošle godine je bilo manje od 500 poginulih. I dalje je nedopustivo veliki broj prekršaja kao što su prekoračenje brzine gotovo 250.000, vožnja pod dejstvom alkohola gde je iskljuena 41.000 građana, i oko 200.000 nevezivanje pojaseva. Prema analizama preko 50 odsto stradalih nije koristilo pojaseve u trenutku nezgode“, naglasio je Radenković.

Gagić napominje da vikendice i objekti koji se ne koriste duže i gde se loži, zahtevaju svu proveru ložišta i dimovodnih kanala.

“Gasoviti produkti sagorevanja su vrlo otrovni. Imali smo situaciju u BiH koja može dovesti do trovanja. Veoma su česti na početku grejne sezone požari na dimnjacima i krovovima gde su uzroci neispravna ložišta i dimovodni kanali”, dodaje Gagić.

Radenković kaže da se sledećeg vikenda očekuju veće gužve na putevima, te MUP apeluje da se svi građani odgovorno ponašaju i da ne sedaju za volan ako su prethodno konzumirali alkohol.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar