OPASNO

Alarmantno otkriće: 92 odsto igračaka koje dajemo deci je OTROVNO, pogledajte šta se sve nalazi na spisku

Najveći deo igračaka odražavaju današnje društvo: sadrže supstance koje nisu neophodne, u nekim slučajevima i otrovne, brzo se lome, ne mogu se poporaviti, dosadne su i predstavljaju rizik i za zdravlje i za okolonu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: La-Rel-Eeaster/Unsplash

Godinu za godinom igračke drže primat po količini otrovnih supstanci koje sadrže, čak više nego automobili ili elektronski materijal, piše italijanski dnevni list “Il Manifesto”.

Prema izveštaju Evropskog biroa za životnu okolinu, koji je najveća mreža evropskih organizacija za kontrolu ambijenta, 577 modela igračaka predstavlja rizik za zdravlje, a od toga 214 zbog hemijskih sastojaka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čak 92 odsto takvih igračaka predstavlja visok rizik po zdravlje, dok je 76 odsto opasno zbog hemijskog sastojka koje čini plastiku fleksibilnoma, te supstance mogu uticati na hormonalni sistem dece. Među opasnim igračkama je 80 modela lutki, 40 tipova plastelina, 13 modela mekanih igračaka. Najveći deo, 80 odsto igračaka koje sadrže po zdravlje opasne supstance u nedozvoljenim količinama je proizvedeno u Kini, piše list.

Dakle, deci serviramo najotrovnije jelo, zaključuje list.

Kada će Srbija moći da se otarasi maski? Svi se nadaju olakšanju na proleće, ali doktori misle drugačije 

Najveći deo igračaka odražavaju današnje društvo: sadrže supstance koje nisu neophodne, u nekim slučajevima i otrovne, brzo se lome, ne mogu se poporaviti, dosadne su i predstavljaju rizik i za zdravlje i za okolonu, kaže Vanja Gomez Zuin, univerzitetska profesorka iz Nemačke i autorka knjige “Plastično detinjstvo”.

Specijalista za hemiju i odgovorna za nanotehnologije Evropskog biroa za okolonu, Tatjana Santos, upozorava da “deca nisu minijaturni ljudi, da su osetljiviji nego odrasli na prašinu, ne samo zato što sve stavljaju u usta već što njihov mali organizam nije u stanju da metaboliše otrovne materije”.

Srpski studenti ODUŠEVILI sve: Odrekli se poklona, pa emotivnom porukom pozvali na važnu akciju (VIDEO) 

Profesorica Santos savetuje roditeljima da se dobro obaveste pre nego deci kupe igračke i da savete potraže na stranicama organizacija za zaštitu potrošača koje postoje u svim zemljama.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar