Dr Radmilo Petrović predviđa BURAN januar: Evo kojoj VAKCINI najviše veruje i kada korona popušta

Epidemiolog smatra da će se osetiti posledice januarskog slavlja, ali da će vakcinacija zaustaviti novi talas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ptintscreen / RTS

Ni januar neće biti miran. Epidemiolozi upozoravaju na pogoršanje situacije sa koronavirusom zbog novogodišnjih i božićnih praznika, a posledice većeg okupljanja i cirkulacije ljudi, možemo očekivati već polovinom januara.

Hladno vreme i sezona proslava usporavaju pad epidemiološke krive, a epidemiolozi smatraju da će upravo ubrzana vakcinacija pomoći u borbi sa kovidom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Ide period proslava, Nova godina, Božić, slave, svi oni koji sada sede kući, izaći će za Srpsku novu godinu, tako da će sporije padati broj zaraženih, ovako će biti do kraja meseca. Ne možemo završetak epidemije vezivati za proleće, proleće je period od tri meseca, mislim da će situacija postepeno biti bolja od februara”, rekao je epidemiolog Radmilo Petrović za Alo.rs.

On dodaje da će ubrzana vakcinacija stanovništva i najavljen dolazak veće količine u januaru sprečiti novi talas epidemije.

“Savetujem svima da prime vakcine koje su trenutno u ponudi. Sve te vakcine su prošle kontrolu, vakcine su bezbedne i sigurne. Ja najviše verujem u “mrtvu vakcinu”, sada je prave u Kini. Ali za tu vakcinu treba više vremena, ona se neće praviti u velikim količinima i biće skuplja. Verujem i u Sputnjik V, ruske vakcine su dobre, Rusi su se dobro pokazali tokom epidemije ebole i SARS-a”, rekao je epidemiolog i dodao da smatra da i oni koji su preležali koronu, treba da se vakcinišu, jer je individualno koliko dugo organizam čuva antitela.

On još jednom apeluje na građane da od svih mera, pravilno nošenje maski 90% čuva od zaraze koronavirusom, ostale mere su 10%, ali i da je veoma važno za celokupnu sliku napraviti razliku između zaraženog i obolelog od koronavirusa.

“Zaražena osoba je došla u kontakt sa virusom i taj virus se širi u organizmu, a kod obolele osobe virus je ušao u organizam, razmnožava se, napada tkiva, pluća, ulazi u krvotok, napada srce i ostale organe. Kada to imamo u vidu, obolelih od koronavirusa ima oko 1/5 od ukupnog broja zaraženih”, naveo je epidemiolog Radmilo Petrović.

I virusolog Ana Gligić smatra da je mrtva vakcina dobra u borbi protiv kovida.

“Uvek sam za klasične vakcine, za njih je potrebno više vremena i bolje kontrole da bi se one proizvele. Mrtve vakcine daju kratkotrajan imunitet, žive vakcine se prave od agenasa koji napadaju organizam i imaju zadatak da pojačaju imuni odgovor. Potrebna su velika ispitivanja na životinjama i ljudima da bi se krenulo u primenu. Vidim da Rusi i u Kini rade na tome. Svakako mislim da je potrebno da što pre krenemo sa masovnom vakcinacijom sa vakcinama koje imamo, da bi se koronavirus stavio pod kontrolu”, navela je Gligić.

Šta su mrtve vakcine?

Mrtve vakcine – primenom fizičkih i hemijskih agenasa nastaju vakcine sa inaktivisanim (mrtvim) uzročnikom bolesti. Zbog slabijeg imunog odgovora koji izazivaju, potrebno je dati dve ili više doza ovih vakcina. S obzirom da se tokom vremena snižava nivo zaštitnih antitela, potrebno je dati doze pojačavanja (booster) doze. I ovde postoje 3 grupe vakcina, protiv različitih mikroorganizama i to: virusne (vakcina protiv dečje paralize (IPV, Salkova vakcina), vakcina protiv gripa (postoje žive i mrtve vakcine protiv gripa), vakcine protiv besnila, krpeljskog meningoencefalitisa, virusnog hepatitisa A), bakterijske (vakcine protiv velikog kašlja, trbušnog tifusa i paratifusa, kolere), rikecijske (vakcine protiv pegavog tifusa, Q-groznice). Za mrtve uglavnom ne postoje kontraindikacije za pirmenu.

Za razliku od mrtvih žive vakcine sadrže žive ali oslabljene uzročnike bolesti, koji ne izazivaju bolest, ali podstiču stvaranje imuniteta i to izraženijeg nego kod tzv. mrtvih vakcina. Koriste se i dalje u velikoj meri, a prema vrsti uzročnika mogu biti: bakterijske (BCG vakcina protiv tuberkuloze), virusne (vakcine protiv malih boginja, zaušaka, rubeole (MMR), ovčijih boginja, gripa, žute groznice, oralna Polio vakcina – OPV, Sejbinova), rikecijske (vakcina protiv pegavog tifusa). Za sve žive vakcine kontraindikacije su stanje oslabljenog imuniteta urođene ili nakon težih bolesti i drugo stanje (graviditet).



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar