Ambasada Kine poslala EMOTIVNU poruku: Ovako su čestitali Novu godinu građanima Srbije (VIDEO)

Kineska ambasada ukazuje videom na odlične odnose dva predsednika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Ilustracija

Kineska ambasada u Beogradu čestitala je na Tviteru građanima Srbije Novu godinu uz poruku da su dve zemlje i dva naroda 2020. delili i dobro i zlo, poželevši da 2021. godina rastera maglu i na zajedničkom nebu da ponovo osvane duga.

U videu koji su postavili uz čestitku podsetili su na najznačajnije događaje u okviru bilateralne saradnje, uzajamnoj pomoći i podršci u borbi protiv virusa korona, ali i u ekonomskoj i privrednoj saradnji, kao i u kulturnoj i sportskoj.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kineska ambasada ukazuje videom na odlične odnose dva predsednika – Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga i u tom smislu podseća da su telefonskim putem razgovarali 14. aprila o daljem razvoju bilateralnih odnosa u vreme pandemije virusa korona, kao i da su zajedno prisustvovali svečanom otvaranju Trećeg kineskog međunarodnog sajma izvoza u Šangaju.

Da su odnosi među političarima dve zemlje na najvišim funkcijama dobri pokazuje i to što se predsednik Vučić susreo u Minhenu sa ministrom spoljnih poslova Kine Vangom Jiem, kao i to što su premijer Kine Li Kećiang i premijerka Ana Brnabić prisustvovali otvaranju Pujiang inovacijskog foruma, na kojem je Srbija 2020. godine bila počasni gost.

Srbiju je tokom ove godine posetio Jang Ðiječi, član Politbiroa i direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, a Kinu je u trenucima dok je bila žarište virusa korona posetio tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kineska ambasada podseća i da su predsednik Vučić i premijerka Brnabić čestitali 71. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine, a 22. februara građani Srbije održali su u Beogradu, na Kalemegdanu, koncert u znak podrške kineskoj borbi protiv virusa korona.

Kada je reč o borbi protiv virusa korona, na videu su fotografije koje podsećaju na 21. mart kada je tim medicinskih stručnjaka protiv panmdemije Covid 19 koji je poslala kineska vlada stigao u Srbiju, a na aerodromu Nikola Tesla ih je dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

Tim medicinskih radnika je u Srbiji proveo 82 dana, a tokom svog boravka prešli su više od 20.000 kilometara i podelili svoja iskustva u prevenciji, kontroli i lečenju te bolesti.

Podseća se da su Kina i Srbija zajednički izgradile laboratorije “Vatreno oko” u Beogradu i Nišu, kao i da je kineska kompanija uručila 15. marta Srbiji hitnu pomoć u vidu hiljadu kompleta testova za otkrivanje Covid 19, što je bila prva inostrana pomoć koju je Srbija primila.

U Beograd je 21. marta stigao prvi deo pomoći u vidu medicinskog materijala i opreme za borbu protiv pandemije Covid 19 koju je poslala kineska Vlada, a tokom noći 21. i 22. marta simboli grada Beograda bili su osvetljeni nacionalnom crvenom bojom Kine kao simbol jedinstva i prijateljstva dve zemlje.

Podsećajući na privrednu, ekonomsku i infrastrukturnu saradnju, u videu je pokazano da izgradnja brze pruge na relaciji Beograd – Budimpešta, koja se radi uz kineske partnere, se intenzivira, kao i da je ubrzana i izgradnja deonice autoputa Miloš Veliki od Preljine do Požege.

Takođe, ukazuje se i da projekat izgradnje obilaznice oko Beograda uspešno napreduje, da je tunel Straževica probijen 225 dana pre roka, kao i da je svečano obeležen i početak radova na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac.

Ove godine, kineska i srpska strana potpisale su komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma, a podseća se i na to da su radovi na drugoj fazi projekta modernizacije i izgradnje termoelektrane Kostolac B konstantno napredovali, kao i da je HBIS Smederevo održavala proizvodnju dok je izgradnja postrojenja za zaštitu životne sredine konstantno napredovala.

Kapaciteti proizvodnje Zijin rudnika u Boru se stalno povećavaju i ulaganja u zaštitu životne sredine nastavljaju da rastu, navodi se i dodaje da proizvodni kapaciteti fabričke kompanije HealthCare Europe rastu, a da će vrednost proizvodnje dostići 75 miliona evra.

Godišnja vrednost proizvodnje Kompanije za proizvodnju automobilskih delova Mei Ta Europe dostići će 100 miliona evra, navodi kineska Ambasada i podseća da je otpočela prva faza izgradnje fabrike guma kompanije Linglong International Europe u Zrenjaninu, dok se prva faza izgradnje fabrike kineske kompanije za proizvodnju automobilskih rasveta Singju u Nišu privodi kraju.

Kineska kompanija Minth Automotive Europe je već izgradila dva pogona za proizvodnju i u fazi je ugradnje i puštanja u radne proizvodne linije.

Ove godine u Srbiji su otvoreni Huawei centar za inovacije i digitalni razvoj i Huawei 5G Tesla laboratorija, a Vojska Srbije opremljena je kineskom bespilotnom letelicom.

Kada je reč o kulturnoj saradnji, kineska Ambasada izdvaja koncert Kineske filharmonije koji je održan u Sava Centru 17. januara, kao i to da se privode kraju radovi na izgradnji Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Ono po čemu će Kinezi pamtiti Srbiju u 2020. godini kada je reč o sportu jeste da se kineska ženska košarkaška reprezentacija u Beogradu kvalifikovala za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar