Električni automobili ne vole zimu: Grejanje i mraz smanjuju domet

Američki autoklub (AAA) sproveo je zanimljivo istraživanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Robson Machado

Proizvođači električnih automobila hvale se dometom svojih vozila, ali to ništa ne znači kad dođe zima i prednost se “istopi”.

EV i dalje nemaju kvalitetan odgovor na temperature ispod nule. Američki autoklub (AAA) sproveo je istraživanje o gubitku dometa kod vozila na struju u različitim vremenskim uslovima na pređenih 1.600 km.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Procenjene temperature okoline uključivale su -6 stepeni, 23 stepena (referenta vrednost za idealne uslove vožnje), kao i 35 stepeni. Istovremeno, procenjen je efekat različitih HVAC sistema (grejanje, klimatizacija i ventilacija) na domet baterija.

Dodatno opterećenje

Prosečna temperatura od -6 stepeni rezultirala je smanjenjem dometa za 12%, a temperatura od 35 Celzijusa smanjenjem od 4%, prenosi Revija HAK.

Korišćenje HVAC-a podrazumeva značajno smanjenje autonomije vozila. Na temperaturama od -6 iznosilo je 41%, a na 35 stepeni 17%.

Dakle, vozilo s dometom od 400 km u zimskim uslovima vožnje spašće na 236 km (-6 stepeni), ukoliko uključite grejanje. Jedini način da sačuvate autonomiju, jeste da ne pristisnete dugme “Heat”.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar