U Pompeji iskopan drevni restoran brze hrane: Otkriveno koja popularna jela su Rimljani kupovali na ulici

Arheolozi su u gradu Pompeji, koji je ostao zatrpan posle vulkanske erupcije 79. godine nove ere, pronašli prodavnicu, odnosno štand hrane i pića, ukrašenu slikama, što je ekvivalent uličnoj ili brzoj hrani

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Luigi Spina/Parco Archeologico di Pompei via AP

Danas je u Italiji završeno iskopavanje restorana brze hrane u Pompejima, koji pomaže u otkrivanju jela koja su bila popularna među građanima drevnog rimskog grada koji su voleli da jedu i van svog doma.

Poznata kao termopolium, što je latinski naziv za tezgu gde se prodaju vrući napici, prodavnica je otkrivena u delu Pompeja koji nije otvoren za posetioce.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U nekim od dubokih posuda od terakote pronađeni su tragovi hrane i pića stari oko 2.000 godina.

Ove duboke posude pronađene su ispod tezge u posebnim kružnim udubljenjima, napravljenim za tu svrhu.

Prednji deo tezge ili radnje bogato je ukrašen slikama ili freskama živih boja, na kojima su prikazane životinje čije meso se služilo, kao što su pilići, ali i patke.

“Ovo je izvanredno otkriće. Ovo je prvi put da smo pronašli celi termopolium”, rekao je Masimo Osana, direktor arheološkog parka Pompeji.

Arheolozi su pronašli ukrašenu bronzanu posudu za piće poznatu kao patera, keramičke posude korištene za kuvanje gulaša i supa, kao i amfore.

U gradu Pompeji, 23 kilometra jugoistočno od Napulja, u vreme erupcije živelo je oko 13.000 ljudi.

Najdragocenije što su naučnici našli su reljefi u stolu s crtežima hrane koji bi mogli pružiti dragocene informacije o gastronomskim navikama u Pompeji u vreme erupcije Vezuva 79. godine nove ere.

“Naše preliminarne analize, pokazuju da su na štandu ili tezgi nacrtani hrana i piće koji su se tu prodavali, barem delom”, rekla je antropolog Valerija Amoreti.

Amoretijeva je rekla da su arheolozi u posudama pronašli ostatke svinjetine, ribe, puževa i govedne, što ukazuje da su tadašnji žitelji Pompeje jeli različite vrste mesa.

Nekoliko sastojaka je kuvano zajedno, slično španskom jelu “paelja”.

Na dnu jedne tegle nađen je istucani pasulj, korišćen za izmenu ukusa vina.

U blizini su nađene amfore, cisterna i česma, kao i ljudske kosti, među kojima jednog muškarca u pedesetim godinama u blizini dečijeg krevetića.

“Izgleda da su vlasnici na brzinu zatvorili i napustili lokal, a moguće je da je neko, verovatno najstariji čovek, ostao i poginuo tokom prve faze erupcija, pri rušenju potkrovlja”, objasnio je Osana u intervjuu agenciji Ansa.

Drugo telo bi moglo biti telo nekog lopova ili neki gladni begunac “iznenađen vatrenim isparenjima ispod poklopca tegle koju je upravo otvorio držeći je u ruci”, smatra on.

“Termopolijum” – od grčkog “termos” što znači vruće i “poleo” što znači prodaja, bio je veoma popularan u rimskom svetu. Pompeja je imala čak 80 takvih “fast fudova”.

Pompeja, sahranjena erupcijom Vezuva 79. godine nove ere, sa skoro četiri miliona posetilaca 2019. godine, drugo je najposećenije mesto u Italiji, posle Koloseuma u ​​Rimu. Arheolozi su iskopali samo trećinu tog gradskog lokaliteta koji se zasad proteže na 44 hektara, nedaleko od Napulja.

Do sada je otkriveno oko dve trećine grada, koji se prostire na oko 66 hektara.

Ostaci Pompeje prvi put su otkriveni u 16. veku, a organizovana iskopavanja počela su 1750. godine.

Za kraj TEŠKE 2020. GODINE morate uraditi ovo! U najluđoj noći u 23h tri rituala donose SREĆU i NOVAC



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar