KORONAVIRUS

Počela VAKCINACIJA u Srbiji: Ana Brnabić, Darija Kisić Tepavčević i dr Kon “probili led” (VIDEO)

Brnabić i Kisić Tepavčević vakcinisale su se danas na Instititu "Torlak"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević primile su danas vakcinu protiv koronavirusa. Pored njih, vakcinu je primio i epidemiolog dr Predrag Kon.

Brnabić, Kon i Kisić Tepavčević vakcinisali su se danas na Instititu “Torlak”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Fajzerovu” vakcinu protiv koronavirusa danas će primiti i korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

 

Brnabić: Ovo je početak kraja pandemije koronavirusa

Danas je možda prvi dan, od 6. marta, da imamo razlog za osmeh, jer danas se obeležava početak kraja pandemije koronavirusa, poručila je premijerka Brnabić.

“Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokažla da verujemo u nju, kao i u naše institucije”, rekla je Brnabić novinarima.

Kako je rekla, čast joj je da uradi ovako nešto za zemlju i da bude prva koja će otvoriti put za sve građane.

Brnabić je prenela da se sa predsednikom Vučićem dogovorila da njih dvoje svakako prime različite vakcine, te će on najverovatnije primiti sledeću koja bude stigla, najverovatnije kinesku.

Ovako će izgledati MASOVNA VAKCINACIJA u Srbiji! Dr Kon: “Moraju se odrediti PUNKTOVI” 

Najavila je da se očekuje da u najskorije vreme stignu vakcine kineskog proizvođača Sinofarm – Sinovak, kao i određene količine ruske vakcine Sputnik V, dok će krajem prvog ili početkom drugog kvartala naredne godine trebalo da stigne “Astrazeneka”, a zatim i Modernina vakcina.

“Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemaljamo i relevantnih međunarodnih agencija, a koje će naravno proći i sve naše agencije i institute”, rekla je Brnabić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Ona je dodala da je Srbija pokazala da može da se bori i da uspe ako svi rade timski.

Brnabić je rekla da se očekuje da najveće količine vakcine stignu od kineskog Sinofarma.

“Od danas se ne zaustavljamo dok ne pobedimo virus”, poručila je premijerka.

Ona je, ipak, apelovala na sve, da početak vakcinacije ne shvataju kao da je borba sada odmah i gotova, već da poštuju sve mere i dalje.

“Da budemo sigurni, da pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske, kada se stekene imunitet, a do tada ovo da gledamo, ne kao pobedu, nego kao početak kraja”, rekla je Brnabić.

Kisić: Daju se dve doze i nakon sedam danas stiče se imunitet

Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas, nakon primanja vakcine protiv korona virusa, da su potrebne dve doze vakcine i da se smatra da je imunitet stečen sedam dana nakon druge doze.

“Nakon 28 dana od primanja prve doze ćemo odganizovati posete za stare u gerontološkim centrima”, rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

Istakla je da je danas zaista veliki dan za Srbiju i da je ponosna što je Srbija među prvim zemljlama koje su nabavile vakcinu.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

“Danas počinje vakcinacija za najugroženije, to jest najstarije sugrađan koji su u staračkim domovima. Ponosna sam nja sve njih. Vakcina je besplatna i dobrovoljna. Imamo veliku zainteresovanost i oni (stari) pokazuju kako treba da se ponašamo”, rekla je ministarka.

Kaže da smo do sada imali pasivnu borbu protiv korone dok danas prelazimo u aktivnu fazu te brobe.

Izuzetno sam ponosan na našu zemlju, dodala je Kisić Tepavčević.

Kon: Počela vakcinacija, veliki dan za Srbiju u borbi sa kovidom

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas, nakon početka vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji, koju je i i sam primio, da je to zaista veliki dan za Srbiju, ali i Evropu, i poručio da je vakcina potpuno sigruna i bezbedna.

“Ovo je zaista veliki dan za Srbiju i čitav region i za Evropu, jer počinjemo sa kontraofanzivom, borbu sa oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina”, rekao je Kon.

Prvu vakcinu kompanija Fajzer i Biontek primila je premijerka Ana Brnabić, čime je postala prvi evropski premijer koji je vakcinisan.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Kon kaže da smo još u vanrednoj situaciji u našim bolnicama i da se ulaže ogroman napod u zdravstvenim ustanovama kako bi se sačuvali životi ljudi.

“Činimo sve da prenesemo ljudima pravu poruku i to i danas činimo. Vakcina je registrovana kod nas za prviremenu upotrebu u skladu sa zakonom i potpuno je sigurna i bezbedna. Iza toga stoji Agencija za lekove. To je meni lično bilo najvažnije i potvrda potpune sigurnosti u ovu vakcinu”.

Kon kaže da će vakcine pristizati u Srbiju i da će vakcinacija ići u skladu sa operativnim planom i prioritizacijom koja je napavljena.

U petak vraćanje OŠTRIJIH MERA? Medicinski deo Kriznog štaba saglasan, pomenuli i Novu godinu 

Želili smo danas ovim da damo ohrabrenje stanovništvu, dodao je Kon.

Vakcinu su primili i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar