RAZMISLITE DVAPUT

Jedite ih hladne ili ih bacite u smeće: Ove namirnice NIKADA ne bi trebalo da PODGREVATE

Mogu biti veoma opasne po zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/senivpetro

Sigurni smo da ste barem jednom u životu čuli da spanać ne bi trebalo da podgrevate.

Ali, da li znate da to zapravo nisu samo bapske priče i da određene namirnice zaista mogu da vam ozbiljno naškode, ukoliko ih ponovo izložite visokim temperaturama?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci ističu jedno zlatno pravilo kad je podgrevanje hrane u pitanju: nikada ne grejte one namirnice koje imaju visok sadržaj proteina.

Foto:Pixabay/Pixabay

Pogledajte listu hrane koju ne smete podgrevati, odnosno, bilo bi bolje ili da jedete hladnu ili da bacite u smeće:

Povrće sa visokim sadržajem nitrata (spanać, šargarepa, celer, cvekla…)

Izbegavajte da podgrevate bilo kakvo zeleno lisnato povrće ili bilo šta od već navedenog – šargarepe, celera, spanaća i sličnog povrća. Ono je bogato nitratima, pa kada se ponovo zagreje, može postati toksično, oslobađajući kancerogena svojstva. Primera radi, kako se navodi na portalu food.ndtv.com, spanać sadrži veliku količinu gvožđa, pa njegovo zagrevanje može oksidirati gvožđe prisutno u spanaću. Oksidacija gvožđa stvara opasne slobodne radikale za koje je poznato da uzrokuju mnoge bolesti, uključujući neplodnost i rak.

Foto/Pixabay.com

Pirinač

Možda ćete biti iznenađeni, ali i pirinač spada u ovu kategoriju. Prema Agenciji za standarde prehrambenih proizvoda (FSA), mogli biste da patite od trovanja hranom jedući podgrejani pirinač. To se može desiti zbog prisustva visoko otpornih bakterija pod nazivom “Bacillus Cereus”. Toplota ubija ove bakterije, ali može stvoriti spore toksične prirode. Jednom kada se pirinač podgreje i ostavi na sobnoj temperaturi, sve spore koje sadrži mogu se razmnožiti, što dalje izaziva trovanje hranom prilikom konzumacije.

Foto: Freepik/Freepik

Jaja

Svi znamo, jaja su bogat izvor proteina, međutim, kuvano jaje ili kuvano jaje mogu iznova i iznova naneti ozbiljnu štetu. Jednom kad ste skuvali jaja, pojedite ih odmah, ali ako se čuvaju duže vreme, nemojte ih podgrevati, već samo jedite hladno jer hrana sa visokim sadržajem proteina sadrži puno azota. Ovaj azot može doći do oksidacije usled zagrevanja, što dalje izaziva rak, ako je suditi po brojnim istraživanjima, navodi Insider.

Foto/Freepik/8photo

Piletina

Ništa ne prija tako kao pečena piletina, ali obratite pažnju, pogotovo ako je spremate sa začinima poput karija i sl. Podgrevanje piletine može izazvati digestivne probleme, te se, ako ništa, barem potrudite da je ne podgrevate na visokoj temperaturi, navodi se na portalu The Times of India.

Foto: Freepik/timolina

Krompir

Krompir je osnovni sastojak u kuhinji koji je najbolje i najlakše čuvati, podgrejati i konzumirati. Nažalost, trebalo bi, kada je podgrevanje u pitanju, da razmislite ponovo. Krompir je bogat izvor vitamina B6, kalijuma i vitamina C, međutim, ako se iznova i iznova greje, pogotovo ako je u pitanju pire krompir ili slična jela, velika je verovatnoća da će proizvesti “Clostridium Botulinum” (bakterije koje uzrokuju botulizam). Čak i ako kuvani krompir ostavite na sobnoj temperaturi, proizvodnja bakterija će se samo povećati. Dakle, ako želite da izbegnete rast bakterija, najbolje je držati ih u frižideru ili jelo baciti ako se ne pojede u roku od 1-2 dana, navodi se na portalu kitchenmag.ru.

Foto/ Freepik/ @timolina

Pečurke

Preporučljivo je jesti pečurke čim se pripreme. U idealnom slučaju, ne bi ih trebalo skladištiti da bi se konzumirali sledećeg dana, jer su to moćnici proteina i imaju obilnu količinu minerala, a njihovim podgrevanjem ih dodatno razbijate, što uzrokuje haos u vašem digestivnom sistemu. Stoga će njihovo zagrevanje stvoriti toksine koji sadrže oksidirani azot i slobodne radikale. Čak i ako želite da čuvate pečurke za sledeći dan, pobrinite se da ih jedete hladne, navodi se na glavnom sajtu za informacije o hrani – European Food Information Council.

Foto: Freepik/freepik

Ostatke ulja ili hladno ceđena ulja

Mnogi od nas neretko jedno te isto ulje iskoriste za nekoliko prženja. Ipak, možda bi trebalo da razmislite dvaput sledeći put kad tako nešto probate da učinite. Takođe, verovatno znate i to da se neka ulja nikada ne podgrevaju. Primera radi,
jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina je hladno ceđeno ulje poput lanenog, maslinovog i ulja repice. Mast Omega-3 je vrlo osetljiva na temperaturu jer se lomi i postaje užegla iznad 40 stepeni Celzijusa. Zbog toga nikada ne zagrevajte hladno presovano ulje pre potrošnje.

Da li ste podgrevali neke od ovih namirnica? Pišite nam u komentarima.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar