Različita hrana može pomoći – ili naštetiti – vašem stanju tokom menstruacije. Vođenje računa oko onoga što jedete tokom vašeg ciklusa može vam pomoći da umanjite neprijatne simptome.
Uživanje u previše nezdravoj hrani može vam iscrpiti energiju, pogoršati grčeve i nadutost i učiniti vas sklonijim vrtoglavicama. Iako slatka poslastica ili slani pomfrit mogu imati dobar ukus i učiniti da se odmah osećate bolje, to bi moglo produžiti najgore delove menstruacije!
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Nastavite da čitate kako biste otkrili šta treba da jedete tokom menstruacije kako biste umanjili grčeve, nadimanje i druge simptome.

Tamna čokolada – Ne morate potpuno izbegavati slatkiše tokom menstruacije! Sadrži antioksidante i magnezijum, tamna čokolada zapravo može pomoći u smanjenju glavobolje i grčeva.
Zeleno povrće – Kako gubite krv tokom menstruacije, vaše telo ima koristi od obnavljanja minerala kao što su gvožđe i kalcijum. Kalcijum može pomoći u smanjenju menstrualnih bolova i ublažavanju nadimanja i zadržavanja vode. Pored toga, ako imate manjak gvožđa, tokom menstruacije možete iskusiti neželjene simptome kao što su prekomerni umor i promene raspoloženja.Kelj i brokoli su sjajne mogućnosti koje je lako uvrstiti u obroke.
Pasulj – Da, dobar je za vaše srce – ali i za to što je bogat gvožđem i magnezijumom!
Losos – „Konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa ili tune, može pomoći u smanjenju upale tokom određenog perioda.“ kaže dr Denis Elser. Niste ljubitelj ribe? Ostale alternativa uključuje orahe, čia seme…
Jaja – Pobedite simptome PMS-a jajima! „Vitamin D koji se nalazi u žumancima može olakšati simptome PMS-a, posebno grčeve“, kaže dr Elser. „Takođe je poznato da vitamin D poboljšava nivo energije i raspoloženje.“
Integralne žitarice – Celovite žitarice poput ovsene kaše, smeđeg pirinča i kinoe održavaju vas sitima bez nadimanja. „Cela zrna su odličan izvor vlakana i mogu vam održavati redovno pražnjenje creva tokom menstruacije. Cela zrna su takođe važan izvor vitamina B, folne kiseline, gvožđa i magnezijuma “, objašnjava dr Elser.
Komentari (0)