Zavirite u svet čuvene glumice: Otvoren legat Ružice Sokić u Adligatu

Govor je održao Ružicin suprug Miroslav

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ DjukiNew1957

Legat filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić otvoren je danas u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” iz Beograda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U prisustvu svega petoro gostiju, poštujući sve mere Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na godišnjicu rođenja slavne glumice, govor je održao njen suprug, Miroslav Lukić, osnivač i upravitelj Fondacije Ružice Sokić.

Preminuo je Džon le Kare: Kralj trilera i autor romana “Noćni menadžer” i “Krpar, krojač, soldat, špijun”

“Veliki dan za sve nas – zvanično formiranje legata na kojem radimo već mesecima, kutak moje drage supruge koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce”, obratio se prisutnima gospodin Lukić. Zbog epidemiološke situacije, posetioci će morati da sačekaju nekoliko meseci da uživo vide značajan deo Ružicine zaostavštine.

Današnji dan je ujedno i dan Fondacije Ružica Sokić i dan kada se dodeljuje Godišnja nagrada ”Ružica Sokić” mladoj talentovanoj glumici za zapažena glumačka ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni. Nagradu su do sada dobile glumice Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković. Ove godine nagrada nije dodeljenja zbog epidemiloške situacije.

Najveći frajer: Evo kako je Šon Koneri šarmirao Oliveru Marković i Ružicu Sokić

U legatu Ružice Sokić nalazi se značajna pozorišna i druga arhivska građa, veliki broj nagrada, deo biblioteke sa više od stotinu knjiga sa posvetama, ali i nameštaj iz stana slavne glumice koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću.

“Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, važna nadogradnja Adligatove Pozorišne zbirke”, objašnjava Viktor Lazić, predsednik Adligata.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar