Preminuo je Džon le Kare: Kralj trilera i autor romana “Noćni menadžer” i “Krpar, krojač, soldat, špijun”

Legendarni britanski pisac

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Sang Tan, File

Preminuo je legendarni britanski pisac Džon le Kare. Pamtićemo ga kao jednog od najboljih autora špijunskih trilera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Preminuo je 89. godini od upale pluća 12. decembra, objavio je sinoć njegov agent i naglasio da njegova smrt nije bila posledica koronavirusa, već duge bolesti.

Domaćoj publici najpoznatiji je po romanu “Krpar, krojač, soldat špijun” koji je adaptiran u odličan film u kome su glavne uloge igrali Gari Oldman, Kolin Fert, Benedikt Kamberbač i Tom Hardi.

Čuven je i po romanu “Noćni menadžer”, ovaj roman je pretočen u popularnu seriju u kojoj su glavne uloge odigrali Tom Hidlston i Hju Lori.

“Le Kare je bio džin današnje književnosti. Definisao je u svojim romanima eru Hladnog rata i neustrašivo je govorio istinu. Mnogima je bio mentor i inspiracija, nećemo sresti nikada nekoga kao što je on!”,rekao je njegov agent Džoni Geler.

Pisac je rođen 1931. godine, a išao je na univerzitete u Bernu i Oksfortu. Proveo je pet godina kao deo vojne službe u inostranstvu, ovo je inspirisalo njegovu književnu karijeru. Proslavio ga je roman “Špijun koji se sklonio u zavetrinu”.

Zavirite u um velikog glumca: Uskoro će biti objavljeni dnevnici Alana Rikmana

Tokom karijere je napisao 21 roman. Njegov najpoznatiji lik je Džordž Smajli, koji je Gariju Oldmanu doneo prvu nominaciju za Oskara. Smajli se pojavio u nekoliko dela čuvenog pisca. Nažalost, La Kare nije puno prevođen na srpski jezik. Na svetskoj sceni izdvojili su se njegovi romani: “Špijun koji se sklonio u zavetrinu“, “Savršeni špijun”, “Smajlijevi ljudi”, “Ruska kuća” “Noćni menadžer”, “Panamski krojač”, “Najtraženiji čovek” i Izdajnik po našem ukusu”.

Sinovi Le Karea su osnovali produkcijsku kuću koja sada radi na adaptaciji romana “Smajlijevi ljudi” sa Garijem Oldmanom, a mediji su pisali da Le Kare piše nastavak “Noćnog menadžera” u vidu scenarija.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar