ŽIVEO ZA MUZIKU

Biografija Džeja Ramadanovskog – kralj kafanskih pesama

Muzika mu je od malena bila u krvi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATAImages

Pevač Džej Ramadanovski preminuo je danas u 56. godini života u svom stanu na Dorćolu.Bio je jedan od najpopularnijih naših pevača, a bez njegovih pesama teško je i zamisliti bilo kakvu proslavu. Kad je u pitanju Džejeva biografija, možemo sobodno reći da je ovaj narodni pevač imao krajnje zanimljiv i neobičan život.

Upravo svojim specifičnim načinom života, pomalo boemskim i mangupskim, a pre svega prirodnošću i širokim srcem je uspeo da osvoji publiku. Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam koji su sve događaji obeležili njegov život i karijeru.

PREMINUO Džej Ramadanovski: Pevaču stalo SRCE u 56. godini života

Džejeva biografija pre pevačke karijere

Džej je rođen 29. maja 1965. godine u Beogradu. Prvi razred je upisao u Osnovnoj školi Braća Baruh na Dorćolu i imao je sve petice. Roditelji su mu se razveli kada je njegov otac odlučio da se preseli u Austriju. I Džej je tada otišao sa njim, ali s obzirom na to da je pao razred, otac ga je vratio u Beograd.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sa bakom, Danicom Pekić, je živeo u Skenderbegovoj ulici, nedaleko od kuće u kojoj je majka živela sa njegovim sestrama. Još u detinjstvu je počeo da se bavi i džeparenjem, nakon čega ga je Socijalna služba poslala u Dom za maloletnike na prevaspitavanje.

Džej progovorio o svom LOŠEM zdravstvenom stanju: Lečim se godinama, virus za mene može biti KOBAN

Do punoletstva je boravio u različitim domovima za maloletnike. I iz svakog je bežao i nastavljao da džepari. Naučio je autolakirerski zanat kojim se nije mnogo koristio.

Nakon toga odlazi u vojsku, koju je služio na ostrvu Vis, a kasnije su ga premestili u Split. U vojsci je , takođe, “hvatao krivine”. Dobio je prekomandu u građevinski vod, međutim, uspeo je da se sačuva od teških fizičkih poslova, te dok su drugi vojnici radili, on je bio zadužen za čuvanje oružja.

Čak ni to nije radio, plaćao je druge vojnike, a on je nastavljao da džepari. Jednom prilikom je rekao da se nekada moglo dobro zaraditi od džeparenja. Toliko je novca uštedeo da je bio u stanju da ocu kupi veš mašinu i pločice za kupatilo.

Džejeva biografija
Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Takođe, napomenuo je da nikad nije džepario u svojoj državi, već uvek u inostranstvu. Nikad nije ni bio u našim zatvorima, već inostranim, koji su mu delovali veoma opremljeno, s obzirom na nizak životni standard na koji je do tad navikao.

Posle vojske se ponovo nalazi na ulici gde nastavlja sa džeparenjem. U jednom intervjuu je rekao kako je kao mali učestvovao u džeparenju tako što je držao stražu i pazio hoće li se pojaviti policija. Kad je malo porasao, počeo je i sam to da radi.

Džejeva biografija bi najverovatnije sasvim drugačije izgledala da nije počeo da se bavi pevanjem i da najpre njegovi prijatelji nisu primetili koliki talenat za pevanje poseduje.

Pre upoznavanja Marine Tucaković i Fute koji su bili odlučujući u njegovoj karijeri Džej je pevao u “Klubu narodnjaka”. Najviše je voleo da peva pesme Muharema Serbezovskog „Zašto su ti kose pobelele druže“ i „U godini jedan dan“. Tu je upoznao i legendarnog Tomu Zdravkovića, velikog pevača, a još većeg boema.

Džej izgoreo od BESA: Ja jesam Rom, ali nisam došao na premijeru da PRODAJEM ćerku!

Džejeva karijera

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri desio se 1987. godine kada mu je Marina Tucaković napisala pesmu “Zar ja da ti brišem suze”. Istu pesmu je sebi namerila Vesna Zmijanac, ali se Marina ipak odlučila da je da mnogo manje poznatom i neiskusnijem Džeju. Tada je počela uzlazna putanja njegove karijere.

Privukao je još veću pažnju publike kada je učestvovao na festivalu “MESAM” gde je osvojio treću nagradu.  1988. godine je objavio svoj prvi studijski album sa nazivom “Ljubio sam, nisam znao”. Takođe, 1988. izdaje i drugi album “Zar ja da ti brišem suze”.

Sam priznaje da mu je u karijeri mnogo pomogao menadžer Radoslav Raki Đokić, koji je zaslužan što nije sav novac prokockao. Menadžer ga je upoznao sa Lepom Brenom i tako je dobio manju ulogu u filmu “Hajde da se volimo 2”. Tu je otpevao jednu od svojih pesama. Iako je uloga bila mala, bila je sasvim dovoljna da se još više skrene pažnja publike na Džeja.

Na trećem i četvrtom albumu se nalaze hitovi kao što su “Nedelja”, “Nikom nije žao kao meni”, “Ni jedne usne se ne ljube same” – što ga je stavilo na tron kafanskih pesama. Čak i 40 godina kasnije ni jedno kafansko veselje ne može da prođe bez neke Džejeve pesme.

Džejeva biografija i u tom periodu nastavlja da bude vrlo zanimljiva. Džej je tvrdio da su mu godine kad je izdao ove albume bile najsrećnije u životu. Dugo nije uopšte bio svestan koliko je poznat.

Džej biografija
Foto: ATAIMAGES

Tada je već imao ženu Nadu, koja je sestra njegovog tadašnjeg bliskog prijatelja. Kako njen brat nije podržavao njenu vezu sa Džejem viđali su se u tajnosti. Ubrzo, Nada je zatrudnela, a par je odlučio da se venča.

Baš u tom najsrećnijem periodu Džejevog života, dobio je dve kćerke, Anu i Mariju. Sve je nastavilo da ide uzbrdo za Džeja. Objavljuje još pesama, i naravno, još velikih hitova: “Blago onom ko rano poludi”, “Mrak, mrak”, “Noćas mi se ne spava”, poznat je i njegov duet sa Darom Bubamarom “Seksi ritam”.

1995. godine se pojavilo još hitova, jedan od najvećih u njegovoj pevačkoj karijeri: “Sunce ljubavi”, “Đelem, đelem”. Nakon toga izdaje još albuma “Na ivici pakla”, “Oprosti, majko”, “Zato”, “Ludo vino” “Vozi, vozi”. Svaki od ovih albuma je donosio još hitova, što balada, što bržih ritmova i već je bilo vrlo očigledno da je Džej postao legenda kafanske muzike.

Džejeva biografija na vrhuncu slave

U intervjuima Džej tvrdi da je veoma voleo svoju ženu i da je i dalje poštuje. Međutim, nije mogao da se odrekne boemskog života. Sam kaže da je najviše novca potrošio na kafane, zabavu, izlaske i pića. Njegova tadašnja žena to više nije mogla da izdrži, te su se razveli 2007. godine. Razvod je prošao bez većih razmirica i bili su u dobrim odnosima do samog kraja.

Džejeva biografija je opevana u dve numere: “Imati, pa nemati” i “Zrno mudrosti”, gde se može zaviriti u njegovu problematičnu prošlost i buran život. Ipak, nikad nije prestao da bude boem.

Foto: ATAImages

Sa ćerkama nikad nije bio posebno strog, uvek im je pokazivao nežnost. Nije im zabranjivao da rade šta žele, a kad je starija, Ana, rekla da želi da upiše fakultet, šaljivo je rekao: “Nemoj da mi sramotiš familiju”.

Ana je žena poznatog pevača Adila Maksutovića. Jednom prilikom je Ana tvrdila da ju je Adil pretukao, ali nije podnela krivičnu prijavu, jer nije želela da završi u zatvoru. Ona mu to na kraju jeste oprostila, ali Džej nije nikada. Smatra da se takve stvari ne praštaju.

2017. godine se pogoršavaju Džejevi srčani problemi, kao posledica veoma nezdravog stila života. Operisao je zaliske na srcu i veoma brzo bio u stanju da zapeva nakon toga. Situacija je nastavila da se komplikuje 2020. godine, kada se povukao u potpuni karantin, jer bi zbog njegovog teškog stanja koronavirus mogao biti koban.

Foto: ATAIMAGES

Umire 6. decembra zbog zastoja srca. Džejeva biografija se tu završava, ali se tu sigurno ne završava život njegovih pesama, koje će se zasigurno pevati još dugo nakon njegove smrti.

Džej je osvojio srce čitave nacije, punio koncerte, ne samo na Balkanu, nego i šire. Njegova skromost, široko srce i humanost nikoga nisu ostavljale ravnodušnim. Poznato je da je u pekari redovno kupovao hleb i peciva koja je u kesama ostavljao beskućnicima. Veruje se da je to radio baš zato što zna kako je to nemati – i upravo to nam govori o njegovom čistom srcu.

Napustio nas je baš u nedelju, te njegova pesma “Nedelja” od juče je jedna od najslušanijih u regionu.

B.K.

Izvor: Objektiv.rs, www.biografija.org

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar