HRVATSKA

Vratili ga iz mrtvih: Lekari mu polomili REBRA da ga ožive, njihova lica će pamtiti večno

Medvedec je rekao da se u magli seća da je bio u vozilu Hitne

Hitna pomoć Hrvatska
Youtube

Lekari Hitne pomoći su nadljudskim naporima spasli Stjepana, koji se uopšte ne seća svog puta do bolnice.

Stjepan Medvedec (52) iz Šemnice u Hrvatskoj bio je čak 30 minuta klinički mrtav. U život ga je vratio tim Hitne medicinske službe iz Krapine – lekarka Iva Miloš, tehničarka Matea Hršak i vozač Zdravko Presečki, piše portal Ni Zagorje malo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stjepanu je pozlilo 10. oktobra i srušio se u dvorištu ispred kuće. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije poziv je dobio u 15:01 sati. Za osam minuta bili su u Šemnici.

– Ključnu je ulogu odigrala je komšinica Marija Šalković, inače medicinska sestra u Domu zdravlja, koja je započela laičku reanimaciju. Kad smo mi stigli, preuzeli smo reanimaciju aparatima. Nakon što smo ga dva puta ‘šokirali’, dobili smo ritam, aplicirali lekove i jurili prema Krapinskim Toplicama u kliniku Magdalenu. Održavali smo mu disanje putem do bolnice. Uspeo je da prodiše samostalno i počeo je da odbacuje pomagalo za održavanje disajnog puta. Progovorio nam je u transportu – priseća se ludog dana Iva Miloš.

DRAMA u policijskoj stanici: Muškarac bio na saslušanju, a onda je zgrabio pištolj sa stola, i UBIO se! 

Medvedec je rekao da se u magli seća da je bio u vozilu Hitne.

U magli mi je da je vozač vozio k’o lud, da je doktorka vrištala: ‘Brže… imamo ga… nemamo ga.’ Ali meni vam je to sve mutno – priseća se Stjepan.

Od trenutka kad mu je pozlilo do uspešne reanimacije prošlo je punih pola sata.

– Onesvestio se zbog poremećaja rada srca. Njemu je srce stalo. Bila je to velika borba. Kad se povratio, odgovarao nam je na pitanja, ali se on toga ne seća. Prve reči, još tokom transporta, bile su mu: ‘Jeb***, sve me boli – smeje se dr Miloš.

Kaže da joj je odgovarao na sva pitanja, ali se Medvedec se ne seća ničega.

– Znam samo da sam doktorku zapamtio za ceo život. Ne sećam se njenog lica, ali sam zapamtio glas i nikad ga neću zaboraviti – priča Medvedec.

Slomili mu rebra tokom reanimacije
Nakon što su ga pregledali u bolnici u Krapinskim Toplicama, Medvedec je već bio potpuno stabilan. Prevezli su ga u Opšu bolnicu Zabok. Morao je na šivenje jer je pri padu udario glavom u beton.

– A i mi smo mu tokom reanimacije slomili rebra. Dali smo se 110 odsto i posledica slomljenih rebara je neminovna – priznaje dr Miloš.

– Joooj, ta rebra su me najviše bolela. A kako da im zamerim, pa tako sam se drugi put rodio. Petru sam pobegao sa vrata – sme se Medvedec.

Dok se oporavljao, oboleo od korone
Oporavak nije bio brz ni lagan, ne zbog srca. U Klinici Magdalena u Krapinskim Toplicama ugradili su mu kardioverter. Ali je Medvedec, dok je sa slomljenim rebrima ležao u bolnici Zabok, dobio upalu pluća, a na to i koronu. Oporavljao se četiri nedelje i smršao 12 kilograma.

Ovih dana je iznenadio svoj spasilački tim. Došao je na Hitnu, ali ne kao pacijent, već kao zdrav čovek. Svakom je darovao privezak – srce.

– Kad nakon svega vidite da taj čovek stoji na nogama, da je pred vama, da razgovara s vama… Nema tih novaca koji to mogu da nadomeste. Smejali smo se i plakali – kaže dr Iva Miloš.

Srce koje je dobila od Stjepana, kaže, nikad neće skinuti.

– Ono će u grob sa mnom – zaključuje Miloš.

Izvor: Telegraf

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar