ZDRAVSTVENI SAVETI

Sprovođenje kućne izolacije: Ako vam ukućanin ima koronu, OBAVEZNO uradite ovu stvar i držite se pravila

Trebalo bi da ograničite svoj kontakt sa ljudima koji nisu članovi porodice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/YusufSangdes, Mark Follon/Alamy/Alamy/Profimedia

S porastom broja zaraženih, sve je više domaćinstava u kojima je makar jedan član inficiran koronavirusom. U takvim slučajevima, preporuka je izolovati inficiranog člana od ostatka domaćinstva, a prema preporučenim merama Gradskog zavoda za javno zdravlje, izolacija zaraženog bi trebalo da izgleda ovako.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs 

Trebalo bi da ograničite svoj kontakt sa ljudima koji nisu članovi porodice, da ne odlazite u posete drugima i izbegavate da primate posetioce u vašem domu. Ako vam prijatelji, članovi šire porodice, volonteri ili vozači dostavljaju isporuke hrane i namirnica, neka to čine tako što će ih ostaviti ispred vrata vašeg doma, bez neposrednog kontakta sa vama.

U idealnim okolnostima, trebalo bi da zaraženi član boravi u sobi odvojenoj za njega, kao i da koristi lično kupatilo. Ukoliko je tako nešto neizvodljivo, onda bi trebalo ispoštovati sledeće preporuke.

Dr Kon se u uključio u program i objasnio neobičan PARADOKS: Otkrio kada će doći do PADA broja zaraženih 

Ako ste u kući u kojoj žive sa vama drugi članovi porodice, trebalo bi da blizak kontakt sa njima svedete na najmanju moguću meru izbegavanjem situacija u kojima ostvarujete kontakt licem u lice, bliže od 2 metra i duže od 15 minuta.

Ostali članovi domaćinstva takođe treba da se pridržavaju ovih mera. Ne bi trebalo da delite jela, čaše, šolje, pribor za jelo, peškire, jastuke ili druge predmete sa drugim ljudima u vašem domu. Nakon korišćenja ovih predmeta, potrebno je da ih operete deterdžentom i vodom, stavite ih u mašinu za sudove ili ih operete u mašini za pranje veša.

Koristite hirurške maske preko usta i nosa i rukavice, uvek kada niste sami u prostoriji, ili kada izlazite iz prostorije u kojoj ste izolovani. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite maske, mogu poslužiti i marama ili ešarpa.Perite ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi, što češće, a obavezno nakon korišćenja toaleta, pre jela i posle kontakta sa drugim osobama. Dezinfikujte površine sa kojima dolazite u kontakt, po mogućstvu 70%-nim rastvorom alkohola ili sredstvima na bazi hlora. Provetravajte prostor u kome boravite više puta u toku dana, u trajanju od 15 do 30 minuta, ukoliko vazduh nije veoma zagađen i ako temperatura vazduha nije izuzetno niska.



Izvor: zdravlje.org.rs

Komentari (1)

  1. Ovo sa kupatilom je malo neizvodljivo, jer retko ko ima dva kupatila. Treba se izolovati u jednu sobu, koju treba cesto vetriti i posle izlaska iz te sobe ukucani da dezinfikuju sve stvari sa uv led lampom ambilife za sterilizaciju i dezinfekciju kako bi se ubio virus u potpunosti.

    Odgovori

Ostavite komentar