INTERVJU: NEBOJŠA STEFANOVIĆ, MINISTAR ODBRANE

Vojska Srbije može da računa na povećanje plata i investicije

Ta vrsta podrške je moguća zahvaljujući onome što je predsednik Vučić uradio u prethodnom periodu, jer danas imamo mnogo snažniju ekonomiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić, Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Jovan Mamula

Planovi za dalje unapređenje sistema odbrane i Vojske Srbije, borba protiv pandemije virusa korona, napadi opozicije na predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, državne organe, Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i njega i njegovu porodicu, teme su o kojima smo razgovarali sa Nebojšom Stefanovićem, novim ministrom odbrane u Vladi Srbije, tokom njegove posete 72. brigadi za specijalne operacije u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu.

Možete li već sada da ocenite koje su ključne razlike u rukovođenju sistemom odbrane u odnosu na sistem u MUP-u?

Iako se na prvi pogled čini da su to dva slična sistema, oni su suštinski veoma različiti. Sistem Ministarstva odbrane je složeniji u smislu organizacionih celina koje ima u svom sastavu, poput recimo vojnog zdravstva. Ukupno vojska ima potpuno drugačiju misiju, a time i drugačije zadatke. Ključni je garant stabilnosti jedne države, ključni je faktor odvraćanja od svakog napada na našu zemlju i njen zadatak je da bude uvek spremna da odgovori na svaki izazov da bi Srbija bila bezbedna. Sa druge strane, rad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova podrazumeva složene i teške zadatke, koje građani opet možda imaju više prilike da vide na dnevnom nivou.

Na šta konkretno mislite?

Počev od toga da ćete možda pre imati susret sa saobraćajnim policajcima ili nekim ko vam izdaje ličnu kartu ili pasoš, dok ćete vojnike videti više u prilikama kada se radi o pomoći našem narodu u slučaju nekih poplava ili drugih elementarnih nepogoda ili u nekoj sličnoj situaciji gde je vojska uz svoj narod, kao što je recimo i u ovoj situaciji pandemije. Faktički i ta manja direktna komunkacija građana sa vojskom je takođe jedna od razlika u odnosu na sistem u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Da li možete da nam sumirate prve utiske?

Najpre, trudio sam se da u ovih tridesetak dana što više naučim o samom sitemu, bez obzira na neka predznanja. Da se informišem o svemu što mi je u prvom momentu bilo neophodno za funkcionisanje, a da bi mogao da nastavim dobar rad koji su imali moji prethodnici. Takođe, kao i ostale kolege ministri, došao sam u novi resor u trenutku kada se pravi rebalans budžeta za 2020. godinu i novi budžet za 2021. Zato sam morao za kratko vreme da proučim prioritete Ministarstva, naravno u skladu sa zadacima koje je predsednik Vučić dao za modernizaciju, opremanje i jačanje kapaciteta vojske, kako bi napravili nov budžet. Moje prve nedelje u Ministarstvu obeležio je naravno i nastavak borbe protiv kovida, od zaštite naših pripadnika do jačanje kapaciteta vojnog zdravstva, njihovih tehničkih kapaciteta do prijema novih zdravstvenih radnika. Tu su naravno i bliska saradnja sa generalom Mojsilovićem, načelnikom Generalštaba, obilazak svih ključnih organizacionih celina vojske i upoznavanje sa njihovim težišnim zadacima, kako bi sagledao šta je to što ja mogu da pomognem i doprinesem da ovaj sistem bude još bolji.

Koji će biti Vaši ključni ciljevi i zadaci kao ministra odbrane u narednom periodu?

Pored opremanja i modernizacije, svakako dalje poboljšanje uslova rada i povećanje standarda vojnika. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem o tome što možemo da uradimo, imajući u vidu da je situacija sa korona virusom veoma složena i da država najveći deo novca država troši na pomoć stanovništvu i ojačavanje zdravstvenih kapaciteta. Mi, zahvaljujući onome što je predsednik Vučić uradio u prethodnom periodu, danas imamo mnogo snažniju ekonomiju i Vojska Srbije može da računa i na tu vrstu podrške, odnosno da u narednom periodu imamo i povećanje plata, ali i investicije koje će omogućiti da naša efikasnost bude veća, da ono što su ključne potrebe vojske u opremanju ne budu zapostavljene.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Vaš resor je svojevremeno vodio predsednik Aleksandar Vučić, nedavno je podsetio da Vam je dao „svoje ministarstvo“ iz kojeg je otišao na mesto premijera“. Da li zbog toga osećate još veću odgovornost?

Velika je čast i ponos raditi za svoju zemlju u bilo kom ministarstvu, a biti ministar odbrane izuzetna je čast za svakog čoveka. Imate priliku da služite svojoj zemlji, a činjenica da je i predsednik Vučić vodio ovaj resor, podrazumeva da imam još veću obavezu da moram da opravdam poverenje koje mi je ukazao, kao i da zadobijem poverenje ljudi u sistemu Ministarstva odbrane. U ovom sistemu sam tek nešto manje od trideset dana, ali sam svakako spreman i nije mi teško da radim danonoćno da bih uspeo da učinim ono što od mene očekuju i predsednik Vučić i sistem Ministarstva odbrane. I verujem da možemo da ostvarimo dobar rezultat, uz podršku predsednika.

Vojska Srbije je ključni garant bezbednosti Srbije, posebno u turbulentnom političkom trenutku u kojem se svet sada nalazi. Odakle vrebaju najveće pretnje po tu bezbednost?

Jačamo kapacitete upravo zato da građani Srbije mogu mirno i bezbedno da spavaju, a da profesionalci u našim sistemima mogu da rade svoj posao i ne dozvole da nas bilo ko ugrozi. Bezbednosne pretnje u savremenom svetu su različite. Osim terorizma koji se nikako ne sme kao globalna pretnja isključiti i sajber napada, dešavaju se i procesi poput pandemije kovid-19 ili migracija koji menjaju i sliku celog sveta u bezbednosnom smislu i našu svakodnevnicu. Osim globalnih izazova, mi naravno imamo pitanje zaštite srpskog naroda na Kosovu i budno pratimo situaciju u našoj južnoj pokrajini.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Izjavili ste da Srbija nema aspiracije da postane članica NATO. Kakve aspiracije Srbija ima kada je reč o o međunarodnom vojnom partnerstvu?

Mi imamo uvek vrlo jasan strateški cilj – a to je da budemo vojno neutralni. Želimo da sarađujemo sa svima, koliko god to nekada bilo veoma složeno i koliko god se nekada naši partneri i sa Istoka i sa Zapada ljutili zbog saradnje sa onima drugima. Želimo saradnju sa svima i partnerske odnose koji garantuju našoj zemlji stabilnost, ali baš onako kako je i predsednik Vučić rekao – politika naše zemlje je naša politika, politika zemlje koja želi da bude nezavisna, samostalna, suverena i donosi odluke koje su u najboljem interesu našeg naroda.

Srbija, kao i sve zemlje sveta, trenutno vodi rat protiv pandemije virusa korona. Kako se Vojska i Ministarstvo odbrane snalaze u ovom ratu?

Moram da se najpre zahvalim svim lekarima, tehničarima, medicinskim sestrama i svim ljudiima koji rade u sistemu vojnog zdravstva. Oni su zaista nesebično dali sebe u ovoj borbi i postajući deo kovid bolnica i lečeći pacijente koji imaju druge zdravstvene probleme. Naše vojno zdravstvo je pokazalo zašto uživa veliko poverenje građana. Borimo se zajedno sa svojim narodom protiv pandemije i verujem da su naši pripadnici za sada uspešno odgovorili na ove teške izazove.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Kovid bolnica u Batajnici, u okviru vojnog kompleksa, najveća i najznačajnija te vrste u Srbiji, izgrađena je i opremljena u rekordnom roku…

Da, iako su mnogi bili skeptični kada je pre samo četiri meseca započeta izgradnja ove bolnice, koja ima 18 hiljada kvadrata i u kojoj će više od 1.500 zdravstvenih radnika lečiti ljude i pružiti za srednje teške i teške pacijente obolele od kovida neophodnu, brzu i savremenu medicinska pomoć. Istovremeno gradimo i bolnicu u Kruševcu, koja će imati više od 7.000 kvadrata. To su ogromni uspesi zemlje da za četiri meseca može takav sistem da postavi na noge. I ove dve bolnice i njihova izgradnja su suštinski pokazatelj koliko smo ekonomski napredovali kao zemlja, posle decenija stagnacije. Kada je reč o vojnom zdravstvu, nama predstoji i dosta projekata koji se tiču renoviranja velikih medicinskih ustanova, kao što je VMA. To je projekat koji ćemo nadam se uspeti da završimo u nekoliko narednih godina završimo.

Kada govorimo o koroni, u tom ratu ste podneli i ličnu žrtvu. Vaš otac je preminuo od posledica ovog opakog virusa. Opozicija je putem svojih medija reagovala neumesnim napadom na vašeg pokojnog oca i vas lično i to u danu kada je preminuo, praktično svega nekoliko sati nakon njegove smrti… Reagovali ste uzdržano, odnosno niste reagovali, imate li sa ove distance komentar na napade koji su usledili nakon tog tragičnog događaja?

To je teška tema i za mene lično i za moju porodicu i prosto ne znam šta bih rekao ljudima kojima je u trenutku nečije smrti u tom danu ključno da napadnu mrtvog čoveka, pogotovo što se radi o izmišljotinama koje su plasirali i dok je moj otac bio živ. Slušali smo i vrlo morbidne optužbe da nije umro već se negde sklonio u inostranstvo, da smo iscenirali njegovu smrt, iako bi cela naša porodica najviše na svetu volela da je živ, do ponovnog plasiranja različitih neistina za koje sam siguran da će vreme pokazati koliko su bile besmislene. Jako mi je teško da uopšte govorim o tome i bilo šta kažem, sem što bih zaključio da to ipak najbolje govori o tim ljudima. To su isti oni koji liju krokodilske suze na bilo koju reč koja se njima uputi, a ne sviđa im se, ali zato veoma lako napadaju članove tuđih porodica. Baš kao što su to radili i danas rade sa porodicom Aleksandra Vučića i njegovom decom, napadajući čak i malog Vukana. Zato ne mogu ni da kažem da su me iznenadili napadima na mog oca, čak i kada je umro, jer tim ljudima, nažalost, uglavnom ništa nije sveto.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Poslednji talas zaraze ostavio je Srbiju i Srbe i bez dvojice najvažnijih crkvenih velikodostojnika. Preminuli su mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej. Opozicija je i to iskoristila za napade na državu, Krizni štab, na celu SPC i njene vernike, ali i samog upokojenog Irineja…

Sve to, počev od tolikog odsustva minimuma ljudske empatije, a kamoli podrške svima onima koji su tugovali zbog tog gubitka, samo govori da za neke ljude zbog fotelje i njihovog povratka u fotelju na tom njihovom putu ništa nije sveto. Tužno je kada uopšte i razmišljate o tome. Voleo bih da u Srbiji u budućnosti razmišljamo o mnogo lepšim temama, o temama kako da nešto uradimo za svoj narod. Upravo te prilike, dok su ih imali svi ti koji danas pokušavaju da se vrate na vlast, vešto i redovno propuštaju. Propuštali su da izgrade bolnice, da povećaju plate lekara, a u stanju su da danas govore bez trunke srama da bi, kada bi se oni vratili na vlast, te plate bile neuporedivo veće. Ali eto, onda kada su imali prilike da ih povećaju, oni su ih povećavali zaposlenima u svojim privatnim kompanijama. Nije im bilo važno kako građani žive, samo da njihove kompanije dobro posluju. Da nisu renovirali Klinički centar? Da nisu podigli plate lekarima? Da nisu izgradili neku novu bolnicu u Srbiji? Da nisu uradili Klinički centar u Nišu? Ne, nisu uradili ništa od toga. To je uradio Aleksandar Vučić i naša Vlada.

Vas su optužili da ste zloupotrebili Vojsku na sahrani patrijarha…

Reč je o potpuno besmislenim tvrdnjama. Vojska kao jedna od institucija koja uživa najveće poverenje građana ima u svom sastavu pripadnike svih religija i otuda i vojnog sveštenika, vojnog kapelana i imama. Kao što poštujemo slobodu veroispovesti u našim redovima, tako smatram i da je prisustvo i učestvovanje pripadnika vojske u organizacionim pripremama za sahranu nešto što je potpuno normalno. Koristiti činjenicu da smo iskazali poštovanje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kojoj pripada najveći broj građana Srbije, u političke svrhe pokazuje apsolutno nerazumevanje bilo čega.

Delim sudbinu građana, pokušavam da imam normalan život

Vanredne su okolnosti života za sve građane, pa svi ulažu vanredne napore da očuvaju makar privid normalnosti. Nalazite li vremena i za „normalan život“ i na šta „trošite“ te dragocene trenutke?

Delim sudbinu svih drugih građana, poštujem mere i pokušavam da u skladu sa svim mogućnostima imam normalan život. Zbog ogromnog broja obaveza koje imam u Ministarstvu, moj radni dan počinje rano i završava se kasno. Tako da u suštini jedva čekam nekad da odem kući da se odmorim, pogledam neku seriju ili film i odem da spavam. Treba vam snage za svaki naredni dan, ukoliko hoćete da se zaista posvetite i napravite neki rezultat na dužnosti koja vam je poverena. Kada je reč uopšte o korona virusu, nadam se da će dolaskom novih vakcina polovinom naredne godine, situacija početi da se značajnije normalizuje i da ćemo onda imati priliku da polako počnemo da se vraćamo u normalan život. Apelujem na sve građane da poštuju mere, da ne zaborave koliko je smrtonosan ovaj virus i koliko je opasan za svakoga, te da svako opuštanje i svaka nedisciplina u tom smislu ugrožava ne samo vas, nego i vama drage ljude. Fizička distanca i nošenje zaštitne opreme su u ovom trenutku najbolji garant da ćete sačuvati i zaštiti svoje zdravlje, a naravno i zdravlje drugih ljudi.

Razgovarala: Teodora Radivojević

Fotografije: Stefan Kojić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar