Puca vam koža, imate grčeve i probada vas u leđima? Proverite koji vam VITAMIN nedostaje

Slušajte svoje telo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ diana.grytsku

Budući da smo već mesecima u situaciji da nam je jak imunitet najvažnija stvar na svetu, nedovoljan unos vitamina i minerala može da predstavlja veliki problem.

Čak i ako niste sigurni da li vam nedostaje neki vitamin, dovoljno je da naučite da prepoznate signale koje vam šalje vaše telo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako imate neki od ovih simptoma to bi mogao da bude pokazatelj nedovoljnog unosa vitamina:

Pucanje kože na ivicama usana

Nedostaju vam: gvožđe, cink i B vitamini, poput niacina (B3), riboflavina (B2) i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca, jer zbog načina ishrane često ne dobijaju dovoljno gvožđa, cinka i vitamina B12.

Rešenje: Jedite više sušenog paradajza, blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, živine, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice s povrćem kao što su brokoli, crvena paprika, kelj i cvekla.

Foto: Unsplash/Katherine Chase

Crveni osip i ljuspice na licu (a ponekad i na drugim mestima), kao i gubitak kose

Nedostaje vam: biotin (B7), poznat kao vitamin za kosu. Ako jedete sirova jaja, to vas čini ranjivim, jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbuje biotin.

Rešenje: Jedite više kuvanih jaja (kuvanje deaktivira avidin), losos, avokado, pečurke, cveklu, soju, orahe, maline i banane.

Foto: Pixabay/ExplorerBob

Crvene ili bele pojave na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i zadnjici

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline, vitamini A i D.

Rešenje: Jedite manje zasićenih masnoća, a transmasnoće, poput margarina i očvrsnute biljne masnoće, sasvim izbacite i povećajte unos zdravih masnoća. Treba vam više lososa i sardina, plodova kao što su orasi i bademi, semenki kao što su lan, susam i suncokret. Za vitamin A, jedite više zelenog povrća i povrća poput šargarepe, slatkog krompira i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji vaše telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin.

I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D.

Foto: Freepik/devmaryna

Trnci, peckanje i žarenje u rukama, nogama ili drugde

Nedostaju vam: vitamini grupe B, poput folne kiseline (B9), B6 i B12. Ovaj nedostatak je direktno povezan s perifernim nervnim sistemom. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s nemirom, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Rešenje: Jedite spanać, špargle, cveklu, pasulj, jaja, hobotnicu, školjke, rakove i živinu.

Foto: Freepik/ jcomp

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima

Nedostaju vam: magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako redovno vežbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B grupe koji se rastvaraju u vodi) zbog jakog znojenja.

Rešenje: Jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešnji, jabuka, grejpa, brokolija, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać, kao i listove maslačka.



Izvor: Objektiv.rs, superzena.b92.net

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar