Neizvesnost završena: Rukometašice počele pripreme, Evropsko prvenstvo igra se samo u Danskoj

Tri najbolje reprezentacije iz svake grupe izboriće plasman dalje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Rukometni savez Srbije

Reprezentativke i stručni štab reprezentacije Srbije obavili su još jedno testiranje na početku priprema za Evropsko prvenstvo koje će se od trećeg do 20. decembra održati u Danskoj. Danska Vlada dala je„zeleno svetlo“ za održavanje turnira posle nekoliko dana neizvesnosti, a nakon odustajanja Norveške od domaćinstva. Federacija Danske i Evropska rukometna Federacija nastavile su sa pripremama za organizaciju turnira koji će se održati u Herningu i Koldingu (gde se sele grupe iz Trondahjma, među kojima je i naša sa selekcijama Holandije, Mađarske i Hrvatske).

Ukoliko sve bude u redu, selektor Ljubomir Obradović radiće sa devojkama do polaska na put (2.12) u centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Imaćemo 12 treninga do odlaska. I u slučaju neodlaska na Prvenstvo, ostali bismo da se pripremamo za olimpijske kvalifikacije u martu. Ostaje nam dosta stvari da iskompletiramo, s obzirom da praktično nismo radili od Japana godinu dana. Ovo je praktično novi ciklus za sledeće četiri godine, tako da ne vidim razlog za ovo Evropsko prvenstvo u ovom trenutku. Raduje me da su devojke tu, videćemo kakva je situacija sa Lavko. Testirali smo se, nadamo se da smo negativni. Moram da zahvalim i Fudbalskom savezu Srbije na svesrdnoj pomoći. Bićemo izolovani i imati neophodne uslove za rad”.

Mnogo reprezentacija ima kadrovskih problema, pitanje je u kakvim će sastavima stići u Dansku…

“To je taj problem. Naveo sam samo probleme u našoj grupi. Sve je nepoznanica”.

Kapiten Katarina Krpež Šlezak, najbolji strelac reprezentacije Srbije na velikim takmičenjima (188 golova / 9 turnira), posle odsustva zbog najlepših obaveza (postala majka u januaru), ponovo je u najdražem dresu.

“Meni je pauza značila. U ovom slučaju nikome nije došlo dobro koliko je meni, ali s druge strane, krivo mi je da se sport ne vraća u normalu, da možemo da igramo i uživamo u rukometu. Uvek je neka tenzija zbog ove situacije. Ima sve svoje prednosti i mane. Biće jako teško bez ijedne utakmice godinu dana, stvarno će biti teško svim ekipama, ne samo nama. Ima puno povreda ove sezone baš zbog toga što igrači nisu navikli da imaju tako dugu pauzu kakvu su imali. Deluje neizvodljivo da se sve odigra, ali nadamo se i pozitivne smo da prođe sve kako treba. Biće ovo jako teška sezona i za klupski, i za reprezentativni rukomet. Posebno za reprezentacije. U EHF nedelji smo bili u kombinovanom sastavu, ne možemo da se spremimo adekvatno za ono što nas čeka.

Posle tek par takmičarskih utakmica, desno krilo moćnog ruskog Rostova veruje da je u formi.

Trener mi je rekao po dolasku da „ako sam u formi idem u Moskvu na derbi“. Otišla sam u Moskvu, stavio me je u sastav. Predsednik kluba mi je rekao da sam u formi. Fali mi utakmica, ali se osećam dobro. Ovde sa ovom energijom mislim da mogu da budem još bolja. Nadam se da ću opravdati igre iz prethodnih godina, da ću biti na tom nivou. Osećam se dobro u Rostovu, super su devojke prema meni, doček je bio dobar, neke su mi i nabavile neke stvari za dete kada sam stigla. Nadam se još da ću dobiti neku minutažu, sve razumem i čekam svoj momenat.

Foto: rss.org.rs

I protivnice u grupi imaju puno problema na startu priprema.

Teško je reći ko je favorit upravo zbog te pauze. Dosta igračica je bilo u karantinu, dosta njih i nije igralo. Ne može se prognozirati. Možemo sa svima da se nosimo u grupi, ali osnovno je da smo zdrave, negativne na testove i nadam se da ćemo se dobro spremiti i pokazati kvalitet koji su devojke već pokazale u Japanu. Ostaje nam da odemo stepenicu više.

Ovi par meseci trebalo bi da budu kruna ove generacije.

Nadam se da će tako i biti, da će se održati kvalifikacije u martu. Sve je neizvesno, prvo idemo ovaj korak sa prvenstvom. Nadamo se da će biti Tokija, nadam se da će situacuija sa KOVID biti opuštenija i da ćemo više moći da uživamo u rukometu.

Reprezentacija Srbije igraće u grupi C na Evropskom prvenstvu 2020 u Trondhajmu. Šestoplasirana selekcija sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Japanu sastaće se sa selekcijama u Holandije (4.12), Mađarske (6.12) i Hrvatske (8.12).

Tri najbolje reprezentacije iz svake grupe izboriće plasman u glavnu fazu takmičenja.

Prema ranijoj regulativi poznato je da će utakmicama na EP 2020 moći da prisustvuje najviše 500 gledalaca.

Danas je derbi! Zvezda odbila da igra, pa izgubila službeno: 14 istorijskih minuta pred praznim tribinama



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar