ODUZET MU ČIN

“Sektaški ih vezivao za sebe”: Evo zašto je RAŠČINJEN vladika Artemije, Irinej pokušao da ga ODVRATI

Suđenje je trajalo godinama

Foto: Youtube/Printscreen

U novembru 2013. godine, Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv raščinjenog episkopa raško-prizrenskog monaha Artemija i još troje osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili fond Eparhije raško-prizrenske.

Suđenje je trajalo godinama, dok su se on, kao i još dvoje optuženih na pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, kratko izjasnili da nisu krivi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored monaha Artemija, istragom su bili obuhvaćeni vlasnik građevinskog preduzeća “Rade Neimar” Predrag Subotički i Jelena Šubarević, kao i arhimandrit Simeon Vilovski za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Protiv Vilovskog i Subotičkog istraga je pokrenuta još u februaru 2010. godine zbog sumnje da su malverzacijama oštetili fond Eparhije raško-prizrenske za oko 350.000 dinara.

Tužilaštvo je zahtevalo istragu zbog sumnje da su vladika Artemije kao episkop Eparhije raško-prizrenske, Vilovski kao njegov sekretar i ovlašćeni za zastupanje Eparhije, Subotički kao vlasnik eparhijskog centra “Rade Neimar” i Šubarevićeva kao nadzorni organ od 2007. do kraja januara 2010. u Beogradu “prekoračenjem službenog položaja pribavili korist Subotičkom u iznosu od 1,5 miliona dinara”.

Vilovski nije bio dostupan srpskim pravosdunim organima pošto je grčki Aeropag (Vrhovni sud) odbio zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Preminuo raščinjeni episkop Artemije

Artemije je zbog ovoga raščinjen s mesta episkopa 2010, godine i vraćen u red monaha, a 2015. godine, kada je skroz izopšten iz crkve, on je nekoliko meseci kasnije formirao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori.

Osnivanje Eparhije vladike Artemija, SPC je ocenio kao “sektaškim” i upozorio vernike na njegovo delovanje.

U tadašnjem saopštenju se navodi da je Sveti arhijerejski sabor došao do zaključka da je Artemije svoju “sektu Artemita” ideološki počeo da formira među jednim delom svojih monaha – od samog početka njihovog sabiranja oko njega kao “svog duhovnog oca”.

“Porazno je što ih je sektaški vezivao za sebe kao jedinog istinskog tumača vere, proglašavajući vremenom sve druge episkope Srpske Crkve, na čelu sa patrijarsima Pavlom i Irinejem, za jeretike, ili kako sam kaže: za ‘globaliste, ekumeniste, papiste’ i ‘mondijaliste'”, navodi se u saopštenju SPC.

Upozorava se da “njihovo krštenje nije krštenje, njihovo rukopoloženje nije rukopoloženje, njihovo pričešće nije Pričešće, njihov blagoslov nije blagoslov, nego kletva na one koje ga primaju”.

Danas su svi gledali u ZELENI POKROV na kovčegu patrijarha: Evo šta simbolizuje, ima duboko značenje

“Ovo naročito treba da imaju u vidu svi oni koji su u svojoj prostoti i naivnosti zavedeni njihovom obmanom i duhovnom prevarom, naročito zavedeni njime lakoverni monasi i monahinje, ali i vernici”, navodilo se u saopštenju.

Pokojni patrijarh Irinej je pokušavao da stupi u kontakt sa Artemijem i odvrati ga od pravljenja crkvenog raskola.

On je tada pozvao raščinjenog vladiku Artemija Radosavljevića i njegove sledbenike da se “u pokajanju sa puta raskola vrate u svešteno jedinstvo”.

Dodao je da je raskol “velika rana na telu Crkve, veliki greh pred Bogom, greh koji ni mučenička krv ne može oprati”.

Iako mu je čin oduzet, Artemije je nastavio da služi liturgije, uglavnom u crkvama na Kosovu i obavlja druge verske dužnosti.

Upokojeni patrijarh Irinej je tada govorio da Artemije veruje da mu je eparhija raško-prizrenska “od Boga data”, i podsećao na njegove ranije izjave da je “odgovoran jedino pred Hristom Spasiteljem i Svevišnjim Bogom”.

Patrijarh je tada naveo da je odluka Sabora da Artemija raščini “iznuđena”, jer je on pokazao nemoć da odgovorno upravlja poverenom eparhijom.

Izvor: Mondo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (6)

Ostavi komentar

 1. a sto vama smeta Artemije, jel zato sto je protiv ekumenizma? ima nas dosta koji smo protiv ekumenizma, ima nas vise od vas, samo da znate. a vi se slobodno pokatolicite, niko vam ne brani.

  Odgovori
  • Владика Артемије је у срцу љубав носио и борио се за спасење свог народа.Трпео је сва понижења јер се није уклапао и није пристајао на лажне компромисе ,а ми смо због истих дотакли дно на било ком нивоу:моралном,духовном,социјалном.

   Odgovori
 2. Нека му је вечна слава и покој души.А вас како није срамота да пишете овако да некога ко је Владика називате тако (секташ) срамота.Судили су му 10 год и нису га осудили на свако рочиште је Владика долази о ови што су га оптужили нису,већ су чекали овај тренутак да се Владика упокоји и сад ће да га наравно осуде.Срамота је да лажете и обмањујете људе!!!

  Odgovori
 3. Laka im crna zemlja, pomilovanje od Gospoda, amin! Ne bih da zalazim u krivicu i da osuđujem bilo koga ali 2007god.u Nišu, preminuo nam je vlasnik firme, dobro poznat javnosti po svojim ” delima” itd. Njegova svetost, gospodin Irinej(tadašnji episkop), kasnije patrijarh, držao je opelo doticnom, uz ogromne hvalospeve i želje da mu Bog podari RAJSKE dvore i slično! Svi smo bili zaprepasceni takvim činom, jednog crkvenog velikodostojnika! Pogotovu, što smo bili ubeđeni da je znao sve o njemu! Hteli smo da tražimo prijem kod gospodina Irineja, da protestujemo, odustali smo plašeći se gubitka posla! Godinama se o ovome prepričava u Nišu, uzalud, mafijasima se izgleda sve prašta, nažalost! Sin i snaja dotičnog preminulog su upropastili firmu, koja je odlično poslovala, odpustili su 90% radnika, inženjera, sav novac izneli van zemlje, i niko ih krivično ne goni! Toliko o postenju!

  Odgovori
 4. Владика Артемије је заиста био један велики праведник.
  Праведник, који је истрпео све. Прогон, клевету, многе неправде што од браће своје, што од отпадника људских.
  Праведник, који ни по коју цену није дао, нити издао своју веру, за коју је живео и коју је чувао.
  Праведник, који је оставио иза себе такво наслеђе, као мало ко у историји Цркве.
  Праведник, који је имендан славио у светињи посвећеној и духовном оцу, и духовном сину, на шта нас је подсетио скоро владика Наум.
  Праведник, који је замонашен на Св. Арх. Михаила и на исти дан, након 60 год. причешћен напустио овај свет.
  Праведник, који је делао на њиви Господњој до последњег дана.
  Праведник, који је свима нама оставио живи пример како треба живети и за своју светињу, веру православну се борити.
  Праведник, кога нису могли ни уплашити, ни купити, светски – белосветски ,,моћници”.
  Праведник, чији ће се живот тек изучавати.
  Праведник, због кога ће многи од нас бити срећни, јер смо били у његовој близини, а многи ће горко заплакати (надам се и покајати) јер су ,,камен” на праведника бацали.
  Праведник, на чији ће горб једном доћи цела Србија да му се поклони, ЗАТО ШТО ЈЕ ТО И ЗАСЛУЖИО!

  Преосвећени владико, нека те Господ настани у Царство Небеско и са свима светима моли се за нас грешне! Вјечнаја памјат!

  Odgovori
 5. SRAM VAS BILO! ŠIRITE NEISTINE!
  Verni narod dobro zna ISTINU!
  Vladika Artemije je lažno optužen i raščinjen bez pravičnog suđenja,jer nije hteo da klekne pred svetskim moćnicima! Dobri pastir,čuvar i obnovitelj manastira i monaštva gde god je bio,a ponajviše na stradalom Kosovu i Metohiji. I pravi borac protiv ekumenizma,Bogu hvala! Zato optužbe za raskol ne stoje,baš naprotiv. Upokojio se po velikoj milosti Božjoj na slavu Sv.Arh.Mihaila,na isti dan na koji se i zamonašio pre 60 godina…Vječnaja pamjat u Carstvu Nebeskom!

  Odgovori

Ostavite komentar