OGLASIO SE

Đerlek: “Oni koji su zaduženi za organizaciju sahrane patrijarha uradiće sve da se spreči širenje virusa”

Smtra da će se sahrana održati kako treba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek istakao je da nove mere ne mogu da se donose unedogled ako se ne sprovodi kontrola do sada određenih mera, kao i da očekuje da će se u narednim danima broj zaraženih popeti na 7.000. Upitan da li sahrana patrijarha Irineja predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik, dr Đerlek ističe da smatra da će “oni koji su zaduženi za organizaciju sahrane uraditi sve da se spreči širenje virusa, a da se sahrana održi kako treba”.

“Stalno govorimo o merama, i to je izuzetno bitno, ali je mnogo bitno koliko se poštuju. Ne možemo unedogled da donosimo nove mere ako ne sprovodimo kontrolu do sada donesenih mera. Postojeće mere će sigurno imati efekta, to ćemo da vidimo za 14 dana. Sigurno da nije dovoljno mera i da treba da donosimo nove”, rekao je dr Đerlek.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je istakao da se narod opustio i da su “svi mislili da Srbija može da ostane izolovano ostrvo, da nas neće zadesiti situacija kao druge države u regionu”, te da sada “plaćamo ceh za veoma neodgovorno ponašanje”.

“Potrebno je da ličnu odgovornost podignemo na maksimalni nivo i poštujemo disciplinu. Svako od nas mora da bude lično odgovoran i sam svoj inspektor. Ne treba Zdravstvena inspekcija da nas tera da nešto radimo ako time ugrožavamo sopstveni život”, rekao je Đerlek.

Dodao je da su bolnice pune da i moramo da uradimo nešto što će usporiti širenje virusa. Za tako nešto postoje dve opcije, a to su oštrija kaznena politika, kao i postizanje imuniteta.

Đerlek je istakao da će se broj obolelih na dnevnom nivou u narednim danima popeti na 7.000 i da, što je zabrinjavajuće, smatra da će broj umrlih biti oko 40, možda i više.

“Imamo oko 1.150 zaraženih zdravstenih radnika, od čega je oko 60 na bolničkom lečenju. Zdravstveni sistem može da dođe do pucanja ako se zarazi više zdravstvenih radnika. Zato će oni biti prvi koji će primiti vakcinu protiv kovida”, rekao je Đerlek.

Dr Đerlek OTKRIO nove detalje o VAKCINI: Ove reči su svi u Srbiji čekali da čuju

On je dodao da “građani moraju da shvate da su ti ljudi umorni, da su mesecima odvojeni od svojih porodica, da ne mogu ni oni da izdrže nešto što se bitno razlikuje od svakodnevnog tempa života”.

Đerlek TVRDI da neće biti kolapsa u zdravstvenom sistemu: Srbija je SPREMNA za korona borbu

“Imamo svega 20 odsto kolektivnog imuniteta, ako gledamo samo prirodno zaražavanje. Oko 60 posto stanovništva treba da bude u kontaktu sa virusom da bi se postigao kolektivni imunitet. Otkucavaju nam minuti do vakcine”, napomenuo je Đerlek.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar