Samo SRBIJA poseduje ovu dragocenost: Dokument sa ZLATOM i potpisom čuvenog kralja pripao našoj zemlji

Povelja je ispisana na pergamentu 1672. godine i predstavlja pravni dokument sa potpisom kralja i zlatnim pečatom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Airbnb / Ferrari / Profimedia

U Srbiju je stigla originalna povelja francuskog kralja Luja XIV. Dokument „Velikog Luja“ čija je vladavina od 72 godine najduža u evropskoj tradiciji nabavljena je za Zbirku „Dinastije Burbona“ koju formira Udruženje „Adligat“.

Povelja je ispisana na pergamentu 1672. godine i predstavlja pravni dokument sa potpisom kralja i zlatnim pečatom. Bila je deo zbirke književnika, istoričara umetnosti i politikologa Andrea Marloa, inače deset godina ministra kulture za vreme Šarla de Gola. Njena autentičnost potvrđena je u Americi gde je kupljena na aukciji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

„Srbija je zemlja koja stalno iznenađuje. Tome u prilog i poziv da dođem u ‘Srpsku kuću’ Muzeja koja poseduje veliku kolekciju francuskih knjiga i dokumenata i učvršćuje veze Srbije i Francuske u kulturi. Izuzetno mi je drago što imamo priliku da ovde vidimo dokument kralja Luja XIV koji je u francuskoj istoriji zapamćen kao veliki vladar i kojeg na neki način možemo uporediti sa carem Dušanom“, naglašava Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji.

Da povelja dođe u Srbiju pomogli su francuski i srpski poštovaoci umetnosti i kulture.

Otkrivene TAJNE operacije iz Prvog svetskog rata: Pronađeno pismo upućeno nemačkom oficiru! 

„To je misija koja nije za jednu generaciju, već višegeneracijska. Jako je važno da je Republika Srbija prepoznala i da prepoznaje ovakve projekte i ovakve misije“, smatra Vuk Mirčetić, član Odbora za kulturu Skupštine Republike Srbije.

Udruženje „Adligat“ je za formiranje zbirke dokumenata francuskih kraljeva i vladara, angažovalo mrežu svojih članova i antikvara u svetu.

„Naš cilj kao Udruženja je da predstavimo veze između Srbije i Francuske, između Srbije zapravo, i cele Evrope. Cilj nam je da nabavimo sve potpise, dakle originalna dokumenta sa originalnim potpisima svih Lujeva, od Luja X do Luja XVIII, a zatim da to i proširimo na sve francuske vladare od Luja 10 do današnjih dana“, navodi Viktor Lazić, predsednik Udruženja „Adligat“.

Početkom ove godine stigla je povelja Napoleona I, a na putu ka Srbiji je dokument Luja XV.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar