Legendarni reprezentativac Engleske donirao mozak

Neobičan zahtev jedne od najvećih legendi pomoći će u borbi sa jednom teškom bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Proslavljeni reprezentativac Engleske Džef Herst ponudio da donira svoj mozak nakon smrti kako bi pomogao medicinskim istraživanjima vezanim za demenciju.

Strelac het-trika u finalu Svetskog prvenstva 1966. godine, koji je Engleskoj doneo jedinu titulu svetskog prvaka, ove godine je pokopao dvojicu svojih saigrača iz te velike generacije. Svi su imali problema s demencijom za koju stručnjaci sumnjaju da je posledica moždanih trauma od previše udaranje lopte.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Smatram da bi mladim fudbalerima kao deci trebalo zabraniti da glavom udaraju loptu. Koliko znam, dečiji mozak u toj dobi još nije do kraja razvijen i na njega može uticati ako svaki dan loptu glavom udariš trideset puta. Mislim da bi se to trebalo jako dobro istražiti i siguran sam da deca ne bi izgubila užitak igranja fudbala ako bi im se do nekog uzrasta zabranilo da igraju glavom”, rekao je Herst koji je jedan od samo četiri člana engleske reprezentacije iz 1966. godine koji su još živi.

“Ako bi moj mozak mogao pomoći, ja ću ga sigurno donirati. Ovo je za mene bila užasno teška godina jer sam ostao bez nekih ljudi s kojima sam odrastao i s kojima sam doživio prekrasne trenutke. Porodicama mojih bivših saigrača koji pate od demencije je užasno teško”, rekao je Herst.

Englezi su ZAŠTIĆENI: FIFA plaća Liverpulu 2 miliona evra zbog Gomeza



Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar