Povratak legende: Aston Martin Bulldog piše novu istoriju (VIDEO)

Neverovatna sudbina unikatnog četvorotočkaša ne prestaje da intrigira javnost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Bill Orchard / Shutterstock Editorial / Profimedia

Priča o modelu Aston Martin Bulldog počinje 27. marta 1980, kada je zvanično i predstavljen svetu. Projektovao ga je čuveni britanski dizajner Vilijam Tauns, a bilo je planirano da kompanija izradi 15 do 25 primeraka.

Nažalost, futuristički koncept nikada nije zaživeo i izrađen je samo prototip. Jednostavno je bio preskup za proizvodnju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Unikatni četvorotočkaš “krije” ispod haube 5.3-litarski V8 motor, jačine 600 KS. Kada je debitovao, Aston Martin je tvrdio da dostiže brzinu od 381 km/h! Ipak, maksimalna potvrđena brzina (tadašnji svetski rekord) iznosila je 307 km/h i zabeležena je 1979. u Nanitonu.

U rukama kolekcionara

Četiri godine nakon premijere, Bulldog je prodat kolekcionaru s Bliskog istoka za 130.000 funti, a kasnije je završio u Americi. U međuvremenu je dorađivan, ali nikada nije izgubio jedinstvenu liniju.

Sudbina četvorotočkaša nije bila poznata sve do 2009, kada je prikazan na Goodwood Festival of Speed, a potom i na proslavi 100-godišnjice Aston Martina, upriličene 2013. u Park Gardensu.

Ove godine, Bulldog je kupio kolekcionar iz SAD i odlučio da mu povrati stari sjaj. U tome mu pomaže restaurator Ričard Gountlet, čiji je otac Viktor predsedavao kompanijom Aston Martin u periodu 1981-1991.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar