SpaceX lansirao raketu u svemir: Četiri astronauta na putu ka Međunarodnoj stanici (VIDEO)

Falcon 9 poleteo iz NASA centra "Kenedi" na Floridi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

SpaceX je uspešno lansirao misiju Crew-1 i ispisao novu stranicu u istoriji svemirskih letova u organizaciji privatnih kompanija.

U kapsuli Crew Dragon, simbolično nazvanoj “Resilience” (otpornost), udobno su se smestili astronauti NASA – Majk Hopkins, Viktor Glover i Šanon Volker, kao i Japanac Soići Nogući iz JAXA. Njihovo putovanje do Međunarodne svemirske stanice trajaće nešto više od 24 sata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Raketa Falcon 9 poletela je iz Svemirskog centra “Kenedi” na Floridi, a posada će na MSS-u provesti narednih šest meseci.

Uspešan test

I pored toga što je kompanija Ilona Maska ranije lansirala Crew Dragon kapsulu i uspešno prevezla dvojicu astronauta do MSS-a, “Resilience” je prva dugoročna misija i nov izazov za SpaceX.

Let prošlog maja predstavljao je test, jer je NASA želela da se uveri u sposobnost privatnih “prevoznika”, tačnije bezbednost njihovih letelica. Istovremeno, prekinuta je skupocena praksa slanja astronauta u ruskim Soyuz raketama, gde jedno “mesto” košta 80 miliona dolara!

Uskoro, američka svemirska agencija moći će da bira između više konkurenata, a pored Ilona Maska u igri je i Boeing, koji razvija kapsulu CST-100 Starliner.

Probni let, bez posade, nije uspešno realizovan, pa vodeći svetski proizvođač aviona i dalje radi na projektu. Naredni test planiran je 2021.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar