SPECIJAL OBJEKTIVA

ŠTA DALJE? Reprezentacija Srbije mora na “fabrička podešavanja”, po ko zna koji put… Imamo li snage?

Kakva je budućnost srpskog reprezentativnog fudbala u dogledno vreme, koji nas izazovi očekuju i zbog čega smo još jedanput podbacili u trenucima odluke, pročitajte u novom Specijalu našeg portala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Šta dalje?

Pitanje je koje se sigurno vrti po glavama svih nadređenih u Fudbalskom savezu Srbije. Selektor Ljubiša Tumbaković je već najavio da neće podneti ostavku nakon neuspeha u baražu za Evropsko prvenstvo, a reprezentaciju očekuje završetak Lige nacija, kao i predstojeće kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

No, krenimo redom, prvo da se osvrnemo na istorijski duel protiv Škotske.

Postalo je već uobičajeno da naš državni tim u trenucima kada bi trebalo da bude na najvišem nivou – odigra totalno suprotno i po ko zna koji put razočara domaće navijače. Izuzetak je meč u Oslu, kada smo bili zaista bolji rival od Norveške i podsetili na obrise Antićeve Srbije.

Foto: Profimedia/ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ipak, ostrvska selekcija nas je vratila u realnost i naterala da krenemo ispočetka. Ali, po ko zna koji početak… Čak ni sada nije delovalo da navijači imaju energije za nova nadanja, iščekivanja i onda gorak neuspeh… Šta je tu je – nazad ne možemo, moramo gledati u budućnost.

A, kakva je ona u dogledno vreme? Najpre nas očekuje utakmica u nedelju u Budimpešti protiv Mađarske u petoj rundi Lige nacija. Domaći tim će sigurno u boljem raspoloženju dočekati ovu utakmicu, s obzirom na to da su se na krilima Dominika Soboslaja plasirali na kontinentalno takmičenje.

Foto: Tanjug/Tibor Illyes/MTI via AP

Za razliku od nas.

A, mi, mi ćemo se boriti da ne ispadnemo iz B divizije, jer smo trenutno na poslednjem mestu sa samo dva boda, i to oba protiv Turske nakon nerešenih rezultata. Mađari su nas pobedili 1:0 u Beogradu, samo nekoliko dana nakon što smo odigrali možda i jednu od najboljih utakmica u poslednje vreme protiv već pomenute Norveške.

Luka Jović nakon DRAMATIČNOG poraza: Nismo imali SREĆE, dali smo sve od sebe (VIDEO)

Nakon gostovanja u Budimpešti, dočekaćemo Ruse u poslednjem kolu Lige nacija i tada ćemo znati hoćemo li ostati u drugom rangu ovog takmičenja, ili ćemo ići opet u treći…

Foto: Printscreen/YouTube/Sport klub

Potom, za 7. decembar zakazan je žreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a taj Mundijal će sasvim sigurno biti poslednji test ove generacije srpskih fudbalera da dokažu domaćoj javnosti da ipak imaju kvalitet.

Legenda nazvala reprezentativce “LAŽNIM VEDETAMA”: Tadiću, tako nonšalantno možeš samo za Ajaks da igraš!

U delu teksta gde je spomenuto da kada je najpotrebnije odigramo totalno suprotno, osim ovog meča sa Škotskom, tu se misli i na onaj sa Svetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi kada smo izgubili od Australije 2:1, kao i osam godina kasnije, kada smo u Rusiji poraženi od Švajcaraca istim rezultatom i tako oba puta završili učešće već u grupnoj fazi Mundijala.

Sličnu gorčinu u ustima osećamo i sada, kada smo u duelu gde smo smatrani za favorita, tako lako prosuli 70 minuta, i onda tek u završnici počeli da ličimo na ekipu koja je kadra da se nađe među 24 najbolje reprezentacije na završnom turniru Evropskog prvenstva.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Zbog čega naša fudbalska selekcija odigra tako slabo utakmice koje odlučuju o nekom baš krupnom ishodu? Možda bi to trebalo pripisati strahu od uspeha, kao i odsustvu timskog kvaliteta. Individualni je uvek tu, ali kada ga treba udružiti u grupni, tu nastaju veliki problemi. I ne deluju rešivo, dok opet ne shvatimo da nije dovoljno što nam na dresu piše prezime, nego ono što se pruži na zelenom fudbalskom pravougaoniku.

I, ko bi rekao da će verovatno budući najbolji strelac u istoriji srpske reprezentacije biti tragičar kojeg će promašeni penal sigurno pratiti tokom čitave karijere… Nije zaslužio. Ali je promašio.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Teren je uglavnom merilo svega u fudbalu, treba se pogledati u oči još jedanput i reći – Srbija nema hemiju u svlačionici koja bi bila osnov za potencijalne uspehe!

Evropsko prvenstvo ćemo zbog toga još jedanput gledati mirno, bez navijačke strasti, jer smo ponovo propustili priliku da se plasiramo na isto.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

A čekali smo 20 godina i čekaćemo još, dok se kockice ne poslože bolje, od vrha, pa do igrača na travnatoj površini.

S nadom u bolje sutra… Po ko zna koji put.

Autor: A. A.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar