Turobne, jesenje dane, nekad je potrebno malo “začiniti”. I to od ranog jutra!
A gde ćete bolje od toplog, mirisnog doručka, koji će, garantujemo, obožavati cela porodica.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Lako se pravi, te vam nije potrebno posebno kulinarsko znanje, a najbolje od svega, turske lepinje, odnosno Balzame, kako ih zovu, možete kombinovati sa čim god da imate u frižideru.
Uz šolju čaja ili kafe, budite sigurni da je ovo doručak koji hrani sva čula.
Potrebno:
- Malo peršuna
- 2 ipo kašičice suvog kvasca
- 3 ipo šolje brašna po izboru
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 2 kašike maslinovog ulja, ekstra devičansko
- 3/4 šolje grčkog jogurta
- 1 1/4 šolje vode
Priprema:
Šećer, vodu i kvasac pomešajte u činijici i ostavite da odstoji desetak minuta kako bi se kvasac aktivirao. Prespite u glavnu činiju a potom u to dodajte grčki jogurt, maslinovo ulje i so i umutite ih zajedno.
Dodajte lagano peršun i brašno i mešajte varjačom sve dok se dobro ne sjedini. Na ravnu površinu pospite brašno, a otom smesu mesite još par minuta dok potpuno ne prestane da bude lepljiva. Ukoliko se testo lepi, pospite još brašna.
Nakon toga, testo podelite na deset delova, pospite ih brašnom, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji desetak minuta.
Tiganj dobro zagrejte i pre nego što spustite testo, razvaljajte ga oklagijom. Premažite gornju stranu maslinovim uljem i spustite u tiganj, tako da je nauljena strana na tiganju. Pecite oko minut ipo, dok se na gornjoj strani ne stvore mehurići, pa potom premažite gornju stranu i okrenite. Donji deo ne treba predugo peći.
Postupak ponovite i sa ostalim lopticama testa. Posle pečenja, somune držite u čistoj kuhinjskoj krpi, da se malo potpare i zadrže mekanost.
Sa čim se kombinuje?
Možete ga jesti poput hleba uz obroke, ali i sa medom, namazom od kikirikija, sa humusom, ili kao podlogu za picu. Dodajte svež paradajz, grilovanu piletinu i izmrvljenu fetu i voila, doručak za desetku.
Ili umesto takvog nadeva birajte slaninicu i kajganu.
Javite nam kako vam se dopada!
Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs
Komentari (0)