ISPRAĆAJ

Biblijski ispraćaj: Građani u Crnoj Gori se u mimohodu OPRAŠTAJU od Amfilohija (FOTO)

Na magistralnom putu od Cetinja ka Podgorici vozilo sa kovčegom mitropolita u tišini su duž ceog puta ispratili građani

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug (AP Photo/Risto Bozovic)

Nepregledna masa ljudi okupila se danas na platou podgoričkog hrama Hristovog vaskrsenja, gde čeka da oda poslednju poštu preminulom arhiepiskopu cetinjskom i mitroplitu crnogorskom primorskom Amfilohiju.

Sveštenstvo, verni narod i građani, među kojima i majke sa malom decom u naoručju, u mimohodu kraj odra celivaju i dodiruju kovčeg preminulog mitropolita.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Posmrtni ostaci mitropolita Amfiloija, koji je preminuo juče ujutru u podgoričkom Kliničkom centru, dopremljen je oko 14,30 sati u hram Hristovog vaskrsenja, gde će sutra, po sopstvnoj želji, biti i sahranjen.

“Mitropolit je predosetio svoj KRAJ, bio je spreman”: Amfilohije se ispovedio čim se vratio sa Kosova 

Scene ispraćaja mitropolita na poslednji počinak mnogi su na društvenim mrežama nazivaju “biblijskim”, jer umnogome prevazilaze one koje su proletos i letos zabeležene na masovnim litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti, a koje je pokrenuo i predvodio Amfilohije.

Kovčeg je u Hram dopremljen iz Cetinjskog manastira, gde je jutros održana liturgija, a potom i mimohod građana.

U Cetinjskom manastiru kovčeg sa telom mitropolita bio je izložen u istoj prostoriji gde su i mošti svetog Petra cetinjskog, kojeg danas slavi Srpska pravoslavna crkva.

Na magistralnom putu od Cetinja ka Podgorici vozilo sa kovčegom mitropolita u tišini su duž ceog puta ispratili građani.

Snimci i fotografije svedoče da su građani u velikom broju na kolenima dočekli kovčeg mitropolita, koji će u kripti podgoričkog hrama biti sahranjen sutra ujutru.

Brojni telegrama saučešća Mitrpoliji, sveštenstvu i verujućiem narodu stižu iz celog sveta, što svedoči koliko je mitropoit Amfilohije bio voljen i poštovan.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije je nad odrom vladike Amfilohija kazao da oseća i radost i tugu.

“Tugu zato što odlazi od nas ljudi, ali radost zato što osećamo da je u nama, u našim bićima, u našim srcima”, rekao je vladika Sergije.

Na ispraćaju iz Cetinjskog manastira, gde je na tronu svetog Petra cetinjskog proveo tri decenije, od mitropolita sa oprostio predsednik Crkvene opštine Cetinje Rajko Radusinović, koji je kazao da je Mitropolit za to vreme ispisao najsvetlije stranice u osamstogodišnjoj istoriji Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve.

“Uveren sam, dragi oče Amfilohije, da si smrću smrt pobedio, da si smrću Crnu Goru ujedinio i da i danas iz tvog ćivota, ispred ćivota svetog Petra cetinjskog, čiji praznik danas slavimo, pozivaš još jednom i bezbroj puta tvoje Crnogorce na mir ljubav i slogu, kao što si ih pozivao svih ovih godina u svim liturgijskim besedama!”, rekao je Radusinović.

Foto: Tanjug (AP Photo/Risto Bozovic)


Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar