Stalno govorite deci šta da rade i kako da se PONAŠAJU? Pustite ih da se nekada DOSAĐUJU

To je dobro za njih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/cookie_studio

Da li spadate u roditelje koji konstantno nadziru svoju decu?

Pratite li svaki njihov korak i idete za njima kao senka?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ili im, pak, suflirate šta bi trebalo da rade i kako da se ponašaju?

Ukoliko ste ovaj tip roditelja, razmislite o tome da se promenite.

Katerina Murašova, ruski psiholog, je napravila eksperiment sa 68 adolescenata (između 12 i 18 godina). Oni su morali da provedu osam sati bez prijatelja i raznih gedžeta. Od njih 68, samo troje je uspelo da se nosi sa ovim zadatkom, dok ostali jednostavno nisu umeli da se zabave.

Ono što bi starija deca trebalo da uče, jeste da ponekad budu sama i da pronađu zabavu. Ukoliko deca ne razviju tu veštinu, neće moći da se skoncentrišu na sopstvene emocije, jer će ih uvek nešto ometati. Takva deca, kada odrastu, umeju da počnu da paniče čak i u najjednostavnijoj situaciji kao što je prazna baterija u telefonu.

Foto: Freepik/freepik

I zato, posvetite vreme svom detetu i razgovarajte sa njim. Dopustite mu da upotrebljava gedžete određeno vreme. Naučite decu da znaju šta vole, a šta ne i pomozite im da pronađu hobije koji nisu u vezi sa mobilnim telefonima i kompjuterima. Pustite decu da se, kada su mala, sama zaigraju i nemojte ih ometati. Svakome je nekada potrebno da bude sam, pa tako i deci.

Za zdrav psihički razvoj je jako važno pustiti ih da im ponekad bude dosadno i zato nemojte stalno pokušavati da im pronađete zabavu, ili im govoriti kako da se igraju. Pustite njihove misli da lutaju i ne prekidajte ih svako malo. Stručnjaci smatraju da je dosađivanje zdravo i zato nemojte biti previše zaštitnički nastrojeni.

Deca, kojoj roditelji stalno govore šta da rade, se slabije nose sa izazovima odrastanja. Istraživanje naučnika sa Univerziteta Minnesota je pokazalo da im je teže i da grade prijateljske odnose.

Foto: Freepik/cookie_studio

Takav odnos roditelja može da rezultira time da deca imaju probleme u školi, počnu loše da se ponašaju, slabije uče, teško se koncentrišu, počnu da se inate, prave probleme…



Izvor: Objektiv.rs, Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar