IZBOR

Tri kandidata za Amfilohijevog NASLEDNIKA: Evo kako se bira novi mitropolit crnogorsko-primorski

Ko će biti na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je juče u Kliničkom centru u Podgorici, a Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je episkopa budljimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora Mitropolije crnogorsko primorske, dok novi mitropolit ne bude izabran.

Mitropolita, kao i sve druge arhijereje, bira Sabor SPC pod predsedništvom patrijarha Irineja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za izbor je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova.

Ako nema apsolutne većine, glasa se između dvojice koji su imali najviše glasova, a ako se desi da broj glasova bude isti, odlučuje patrijarh.

Iako formalno nema ovlašćenja, očekuje se da u izbor bude uključen Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji čine episkopi eparhija koje imaju teritoriju u Crnoj Gori.

U Episkopskom savetu su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita, umirovljeni episkop Atanasije Jevtić i episkop dioklijski Metodije.

Upravo se Joanikije, Metodije i bivši vikarni episkop (zamenik mitropolita) Kirilo Bojović, koji je sada južnoamerički episkop, spominju kao mogući naslednici mitropolita Amfilohija.

Vladika Joanikije pozvao Vučića na sahranu mitropolita Amfilohija: To bio bi početak još bliskijih odnosa

Reči oca Gojka Perovića ODZVANJAJU Cetinjem: “Mitropolit je dočekao da izvede svoj narod iz ROPSTVA”



Izvor: Vijesti.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar