KROZ OBJEKTIV

Ušli smo u Hram Svetog Save! Pogledajte kako izgleda sa novim MOZAICIMA i zašto je SRPSKA AJA SOFIJA

Hram će biti otvoren i narednih dana za sve koji žele da vide remek-delo u mozaiku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Vrata Hrama Svetog Save su danas, na praznik svete Petke, posle dužeg vremena otvorena za sve vernike i posetioce. Pre nekoliko dana je završeno postavljanje monumentalnih mozaika, pod rukovodstvom njihovog glavnog autora, ruskog akademskog slikara i ikonopisca Nikolaja Muhina. Na njima je radilo 300 umetnika mozaičara, a ukupno 600 ljudi, kojima je trebalo manje od 4 godine da završe sve radove. O dimenzijama ove mozaičke kompozicije možda najbolje govori podatak da je raspon ruku na prikazu Isusa Hrista u glavnom oltaru neverovatnih 17,5 metara!

Iako izgradnja hrama, doduše sa velikim prekidima, traje punih 85 godina, najveći napredak je ostvaren od 2012. godine. Ovih impozantnih mozaika ne bi bilo bez pomoći Rusije i inicijative njenog predsednika Vladimira Putina. Pored toga, kompanija “Gasprom” je donirala 10,5 miliona evra, dok je naša država samo u poslednje tri godine uložila 43 miliona evra. Ostalo je još samo da se završe podne mermerne obloge, koje se suše, kao i ploče na platou oko hrama. Očekuje se da Hram Svetog Save zvanično bude otvoren do kraja godine, na svečanosti kojoj bi trebalo da prisustvuje i ruski predsednik Putin.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Inače, Hram Svetog Save nije sličan Svetoj Sofiji u Istanbulu samo po mozaicima. Ove dve crkve su i sličnih dimenzija, proporcija, kao i siluete. Tako velikih hramova u pravoslavnom svetu nema, a nije slučajno što je jedan ovakav projekat započet upravo u Beogradu, za vreme kraljevine Jugoslavije.

Naime, nakon Oktobarske revolucije jedini pravoslavni miropomazani vladar na svetu je ostao kralj Aleksandar I Karađorđević. Naša zemlja je stoga trebalo da postane centar istočnog pravoslavlja, a Beograd “četvrti Rim” – nakon samog Rima, Carigrada i Moskve. Zbog Drugog svetskog rata i dolaska komunista na vlast do toga nikada nije došlo, ali ćemo konačno, do kraja godine, uživati u jednom od najvećih i najlepših sakralnih objekata na svetu.

“Izgleda bolje od Aja Sofije”: Vučić obišao završne radove na Hramu Svetog Save, evo šta je poručio

 

Kako izgleda unutrašnjost hrama nakon završnih radova na mozaicima pogledajte u videu:

Novinar: Ivan Marinković

Foto i video: Danilo Krša, Stefan Kojić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar