Ceo svet tvrdi da je 2020. najgora godina IKADA: Istoričar sa Harvarda otkrio koja je bila JOŠ GORA

Nije sve toliko crno...bilo je i crnjih godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Za nešto više od dva meseca završiće se 2020. godina što cela planeta jedva čeka da se dogodi.

Iako nemamo još nekog velikog razloga za optimizam kada je reč o 2021. godini, nekako nam je svima u glavi da gora od ove ne može biti. Štaviše, mnogi tvrde da je 2020. najgora godina u istoriji čovečanstva što na prvu loptu i jeste preterivanje, ako uzmemo u obzir dva svetska rata, kao i epidemiju s početka 20. veka na primer.

Ipak, istoričar sa Harvarda Majkl Mekormik, koji se slaže sa stanovništvom širom sveta da ovo jeste retko grozna godina, tvrdi da je 2020. “mačji kašalj” u odnosu na recimo 536. godinu Nove ere.

“Bio je to početak najgoreg perioda za čovečanstvo, ako ne i najgora godina”, kaže Mekormik a onda citira vizantijskog “kolegu” iz tog vremena, Prokopija.

Ceo svet jedva čeka da se 2020. godina završi, Foto: Freepik/articular, Freepik/kues

“Te godine je misteriozna magla za koju se danas zna da je posledica erupcije vulkana, prekrila Evropu, Bliski istok i delove Azije, nakon čega je usledilo 18 meseci tame. Sunce je bilo bez sjaja, cele godine je svetlilo mutno, poput meseca”, napisao je Prokopije.

Tog leta temperatura je varirala između 1,5 i 2,5 stepeni Celzijusovih čime je započelo najhladnije razdoblje u poslednjih 2300 godina. U Kini je padao sneg zbog čega su propali usevi, pa su ljudi gladovali.

Sledećih godina se situacija samo pogoršavala a 541. godine se u rimskoj luci u Egiptu pojavila kuga koja se širila dalje. Kuga je pokosila između jedne trećine i jedne polovine stanovništva istočnog Rimskog Carstva što je, navodi Mekormik, ubrzalo njegov pad.

“Kuga se proširila celim Mediteranom, Evropom i Bliskim Istokom ubivši više od 100 miliona ljudi. Loše razdoblje trajalo je sve do 640. godine”, kaže Mekormik.

Kraj PANDEMIJSKE agonije? Ova vakcina prošla je prvu fazu TESTA uspešno i uskoro će biti spremna



Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar