POLJSKA

Jedna evropska zemlja ZABRANILA abortus! Crkva proslavlja, žene BESNE a posledice tek slede

Reakcije javnosti su burne, a konzervativci slave "zaštitu života“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ALJAZERRA TV

Vrhovni sud u Poljskoj presudio je ove nedelje da su abortusi protivustavni čak i onda kada fetus ima deformitete, što je bio jedan od poslednjih dopuštenih slučajeva u kojima žena može da prekine trudnoću.

Reakcije javnosti su burne – konzervativci slave “zaštitu života“, kritičari kažu da je u pitanju kršenje ljudskih prava, a žene marširaju ulicama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kada odluka stupi na snagu, trudnice će morati da iznesu trudnoću čak i kada se zna da bi dete došlo na svet neizlečivo bolesno. Prekid trudnoće biće dozvoljen samo u slučajevima silovanja, incesta i kada ona ugrožava zdravlje majke. Regulativa o prekidu trudnoće u ovoj dominantno katoličkoj zemlji i pre ovoga je važila jednu od najrigoroznijih u svetu.

Tuča na aerodromu: Poljak se pokoškao sa nekoliko studenata, a onda su svi ušli “U RING” (VIDEO) 

Sud tumači da Ustav propisuje zaštitu života “u svakoj fazi razvoja“ i dao je za pravo grupi poslanika vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda koji su izneli slučaj pred Ustavni sud. Zakon koji je omogućavao prekid trudnoće pri teškoj deformaciji fetusa donet je još 1993. godine.

Grupe za zaštitu ljudskih prava prethodnih nedelja su apelovale na vladu da ne pooštrava zakone. Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope napisala je na Tviteru da je dan kada je donet novi zakon “tužan za prava žena”.

Uklanjanje pravne osnove za skoro sve legalne abortuse u Poljskoj predstavlja kaznu i kršenje ljudskih prava – napisala je Mijatovićeva, dodjući da odluka suda znači da će žene koje to mogu da priušte obavljati abortuse u inostranstvu ili ilegalno, a da će ostale biti izložene “još većoj torturi“.

Sa druge strane, predvodnica poljskog Pro-Life pokreta Kaja Godek, i sama majka deteta sa Daunovim sindromom, rekla je da je Poljska sa novim zakonom postala “uzor za Evropu i svet“.

– Ne popuštamo pred pritiskom našeg doba da se maršira ulevo i da se proširuju mogućnosti ubijanja ljudi – rekla je ona.

Opozicija se kritički izjasnila o odluci. Bivši poljski premijer Donald Tusk je nazvao “ciničnom“ odluku “pseudo-suda usred galopirajuće pandemije“.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar