Stručnjaci tvrde: 6 razloga zbog koji je dobro da se tuširate HLADNOM vodom

Hladana voda poboljšava cirkulaciju i jača imunitet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/valuavitaly

Ništa lepše od dugog, toplog tuširanja, zar ne? Naravno, ali, da li biste smeli da se tuširate hladnom vodom?

Logično, sama pomisao na to će izazvati žmarce i otpor u vama, međutim, naučnici tvrde da tuširanje hladnom vodom može da bude korisno za vaše zdravlje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naravno, to ne znači da biste po svaku cenu morali odmah da promenite navike i počnete da se kupate hladnom vodom.

Nekome to prija, nekome ne, i to je sasvim u redu. Kao i za sve u životu, najbolje je da prvo procenite sve prednosti i mane, pa tek onda odlučite da li vam nešto odgovara ili ne.

Stručnjaci izdvajaju 6 razloga zbog kojih je dobro tuširati se hladnom vodom.

Poboljšava cirkulaciju

Tuširanje hladnom vodom poboljšava protok krvi kroz telo, što znači da će svi organi dobijati više krvi i samim time više hranjivih supstanci. To je naročito korisno za poboljšanje kardiovaskularnog sistema.

Foto: Freepik/Racool_studio

Protok krvi će biti povećan i prema mozgu, zbog čega će bolje funkcionisati, a vaša koncentracija će ostati na visokom nivou duži vremenski period.

Ublažava simptome depresije

Tokom tuširanja hladnom vodom se u telu povećava nivo adrenalina, koji će odmah popraviti raspoloženje. Istraživanja su pokazala da tuširanje hladnom vodom može biti deo terapije za osobe koje pate od depresije, naglih promena raspoloženja, bezvoljnosti, hroničnog manjka koncentracije i problema sa učenjem.

Izloženost hladnoj vodi aktivira simpatički nervni sistem i podstiče produkciju noradrenalina, hemijskog sastava koji se bori protiv depresije. Svakodnevno tuširanje hladnom vodom je deo hidroterapije koja se pokazala delotvornom u ublažavanju simptoma niza psihičkih bolesti i poremećaja.

Foto: Freepik/ valuavitaly

Bolje zdravlje kože i kose

Svi stručnjaci se slažu da nakon svakog pranja kose, kosu trebate dodatno da isperete hladnom vodom kako biste je učinili mekšom i sjajnijom.
Vruća voda isušuje kožu i kosu, dok je hladna voda čini čvrstom, elastičnom i manje sklonom borama.

Za dugoročan učinak pomešajte hladnu vodu i sok od limuna, i tom mešavinom isperite celo telo.

Poboljšava kondiciju

Jedno istraživanje je pokazalo da profesionalni sportisti, koji se svakodnevno tuširaju hladnom vodom, imaju bolju fizičku spremu i lakše podnose intenzivne treninge. Tuširanje hladnom vodom se pokazalo naročito dobro kod vežbi snage.

Foto/Freepik/prostooleh

Naučnici su ustanovili da hladna voda može da ubrza oporavak mišića posle treninga, što je veoma važno za održanje kontinuiteta i intenziteta vežbanja.

Povećava mentalnu snagu

Morate priznati da je za tuširanje hladnom vodom potrebna određena doza hrabrosti i volje. Tuširanje toplom vodom opušta, a hladnom razbuđuje. Što telo više izlažete podnošljivim izvorima stresa, to je ono otpornije. Ne samo fizički, već i mentalno.

Foto: WALTER ZERLA/ Cultura RF/ Profimedia

Za najbolji efekat biste trebali da se tuširate hladnom vodom u jutarnjim satima, pre početka radnog dana. Tada ćete se osećati kao da ne postoji ništa s čime se ne možete suočiti.

Jača imunitet

Bez obzira na ono što nam pričaju ceo život, provođenje vremena u hladnom zapravo ojačava vaš imunitet. Oni koji se tuširaju hladnom vodom pokazuju viši nivo belih krvnih zrnaca kao i višu koncentraciju plazme i T limfocita.



Izvor: Objektiv.rs, centarzdravlja.hr, atma.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar