Džejms Bond da pozavidi: Morsko čudo za britanske specijalce (VIDEO)

Plovilo VICTA nezvanični je "naslednik" X-class podmornice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: SubSea Craft/Solent News & Photo Agency/Solent News/Profimedia

Svetski portali, specijalizovani za vojnu tehnologiju, odranije najavljuju projekat britanske kompanije SubSea Craft, koji podseća na filmove o tajnog agentu 007.

Tamošnji stručnjaci razvijaju jedinstveno plovilo – VICTA DDU, sposobno da krstari na vodi, i pod vodom. U kabini ima mesta za osam operativaca, a može se jednostavno transportovati helikopterom i ubaciti u more.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na površini se kreće brzinom do 56 km/h i ima domet 460 kilometara. Pod vodom, brzina je ograničena na 12 km/h. VICTA DDU poseduje dva dizel motora, snage 750 KS, prenosi The Register.

Korona usporila planove

Plovilo je nezvanični “naslednik” čuvene britanske X-class podmornice iz Drugog svetskog rata, a opremljeno je sofisticiranim uređajima, uključujući i VR tehnologijom. Nosi rezerve kiseonika dovoljne da osam osoba diše 4 sata.

“Projekat je bio u zamahu, ali je globalna pandemija usporila njegovu realizaciju”, naveo je proizvođač.

Za sada nije poznato kada će prvi operativni primerak biti završen, mada je rok 2021. Veruje se da će VICTA DDU testirati specijalne jedinice britanske vojske. U narednom videu možete se detaljno upoznati s projektom.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar