KORONAVIRUS

Doktorka Milošević se oglasila i poslala VAŽAN APEL svima: Otkrila šta je KLJUČNO u danima koji dolaze

Doktorka ističe da nema garancije ni za osobe koju već imale kovid

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTS

“Potencijalni rizik za povećanje broja obolelih od koronavirusa je period slava koji počinje. Trenutno najmlađi bolesnik na Infektivnoj klinici ima 24 godine, a najstariji 93, a još uvek ne znamo potencijalne posledice koje SARS-CoV-2 infekcija ostavlja na jetri, centralnom nervnom sistemu i reproduktivnim organima, te apelujem na sve da strogo poštuju mere prevencije kako ponovo ne bismo imali situaciju od pre nekoliko meseci”, kaže za Kurir doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Kliničkog centra Srbije.

Dr Milošević apeluje da u danima koji dolaze moramo bez izuzetka da poštujemo preporuke koje su već mesecima aktuelne ako ne želimo da opet imamo situaciju od pre nekoliko meseci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs 

“Svako opuštanje u smislu nepoštovanja preporučenih mera neminovno vodi do skoka broja obolelih. Migracije ljudi sada nisu tako značajne kao u vreme godišnjih odmora, a povratnici iz inostranstva na graničnom prelazu dobijaju uputstvo o proceduri nadzora i testu samoprocene. Potencijalni rizik za povećanje broja obolelih je period slava koji počinje. Slava je deo identiteta našeg naroda, svečani, porodični, pre svega duhovni praznik u slavu svetitelja, te ga u tom smislu treba i slaviti”, navodi ona.

Doktorka ističe da nema garancije ni za osobe koju već imale kovid, te da se i oni koji su preležali bolest mogu opet zaraziti, ali dodaje da je broj takvih pacijenata mali.

“Beograd je dvomilionski grad sa svim prednostima koje to nosi, a u ovoj situaciji, nažalost, i manama života u metropoli. Svakodnevna potreba da se odlazi sa jednog na drugi kraj grada, velika dnevna migracija, činjenica da se radi o najvećem univerzitetskom gradu i administrativnom centru naše zemlje, podrazumeva i niz kontakata i rizika koji nisu karakteristični za neku manju sredinu. Ipak, naučili smo da možemo da sami kontrolišemo situaciju sasvim jednostavnim merama kakve su nošenje maski i higijena ruku, te još jednom apelujem na vaše čitaoce da to i čine”, navodi Milošević.

Naučnici došli do važnih otkrića: Ako imate ove KRVNE GRUPE, veće su šanse da obolite od korone

Dr Vukićević spasava one koji su PRELEŽALI koronu kod kuće: Negativni su, a život im visi o koncu

Ona kađe da je proces proizvodnje nove vakcine veoma kompleksan.

“Svedoci smo jedne pozitivne međunarodne ‘trke’ da se do vakcine što pre dođe. Ja želim da se to desi što je pre moguće, ali je teško prognozirati kada će to i biti… Do tada apelujem na naše građane da se vakcinišu protiv gripa. Vakcina je dostupna, a sada je pravi trenutak za nju, jer je vakcinacija najbitniji i najsigurniji vid prevencije neke infektivne bolesti, a svaki dodatni rizik od obolevanja treba svesti na minimum i u periodu van pandemija, a sada pogotovu”, podvlači dr Milošević.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar