Amerika i saveznici grade Zvezdanu kapiju: Naredna faza u misiji osvajanja Meseca (VIDEO)

Stanica će predstavljati bazu astronauta, uključenih u dugoročnu misiju istraživanja Zemljinog satelita

Foto: D. Ducros / EUROPEAN SPACE AGENCY / Sciencephoto / Profimedia

NASA je obelodanila detalje Sporazuma Artemis, koji je potpisalo osam država, uoči velikog povratka čoveka na Mesec.

Sporazum čini 10 tačaka o ponašanju na površini Zemljinog satelita, uključujući zabranu upotrebe oružane sile i zagađivanja okoline.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dokument su potpisale Australija, Kanada, Italija, Japan, Luksemburg, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD. Rusija nije uključena, a direktor Roskosmosa, Dmitri Rogozin, kritikovao je program Artemis.

Dom, daleko od doma

Važan deo sporazuma odnosi se na izgradnju “zvezdane kapije” – svemirske ispostave u orbiti Meseca, a svaka od država potpisnica daće svoj doprinos u ovom poduhvatu, prenosi Daily Mail.

Stanica će predstavljati bazu astronauta, uključenih u dugoročnu misiju istraživanja mesečeve površine. Imaće komunikacione sisteme i naučnu laboratoriju za analizu prikupljenih uzoraka.

Očekuje se da “zvezdana kapija” odigra veliku ulogu u misiji Artemis, koja će poslati ljude na Mesec posle 50 godina, o čemu je Objektiv već pisao.

Rusija nije zainteresovana

Direktor Roskosmosa kritikovao je Artemis, uz objašnjenje da je previše orijentisan prema Sjedinjenim državama i njenim interesima.

“Ovo je politički projekat. Ne vide ga kao internacionalan, već sličan NATO-u. Imamo Ameriku, a ostali moraju pomoći i dati novac. Da budem iskren, nismo zainteresovani da budemo njegov deo“, rekao je ranije Dmitri Rogozin za tabloid Komsomolskaya Pravda, prenosi Verge.

Spekuliše se da bi Rusija u budućnosti mogla da sarađuje s Kinom na izgradnji baze na Mesecu.

Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar