VELIKI HEROJ

Ovo je Mihajlo koji je spasio Ameriku! Sjajna priča o Srbinu koji je sam zaustavio PUK Japanaca u ratu

Mičel Pejdž je ostavio snažan i moćan pečat u istoriji Amerike, a o njemu se kod nas malo ili gotovo ništa ne zna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Wikipedia

Sjedinjene Američke Države su zemlja imigranata i zato ne bi trebalo da čudi to što su najmoćnija zemlja na svetu, sviđalo se to nama ili ne. A ne bi trebalo ni da nas čudi to što su srpski imigranti u nju utkali mnogo više nego što možemo i da zamislimo.

Priča o našim ljudima koji su se otisnuli “preko bare” i uspeli ne svodi se samo na Nikolu Teslu, Mihajla Pupina i Karla Maldena. Evo čoveka koji je ostavio snažan i moćan pečat u istoriji Amerike, a o njemu se kod nas malo ili gotovo ništa ne zna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mičel Pejdž je još jedan nosilac najvišeg američkog vojnog odlikovanja Medalje časti, ovo odlikovanje dodelio je predsednik Sjedinjenih Država Frenklin Ruzvelt zbog junaštva koje je pokazao u Bici kod Gvadalkanala na Solomonskim ostrvima 26. oktobra 1942. Pošto su svi drugi marinci u Pejdžovom vodu poginuli ili bili ranjeni, on je sam zaustavio čitav puk japanskih vojnika jednom rukom pucajući iz četiri mitraljeza naizmenično.

Sećate li se HRABROG SRBINA koji je spasavao decu iz pećine na Tajlandu? Danas je postao vitez! 

Osnovnu obuku je završio u Paris Ajlendu, Južna Karolina. Novembra 1936. prekomandovan je u Virdžiniju, a kasnije je bio artiljerac na drednotu USS Vajoming sa kojim je preko Paname išao na manevre na kalifornijsko ostrvo San Klemente. Naredne godine u februaru Pejdž je prebačen na ostrvo Mer, takođe država Kalifornija, a posle dva meseca u filipinsku provinciju Kavite, gde je postao član u to vreme na Filipinima i Dalekom istoku čuvenog bejzbol tima američke mornarice. Od oktobra 1938. do septembra 1939. služio je u Kini. Tamo je, pored ostalog, bio angažovan na zaštiti američke imovine tokom velike poplave u Tjenćinu. U SAD se vratio aprila 1940. služeći kao gardista na mornaričkim brodogradilištima u Bruklinu i Filadelfiji.

Kada su Japanci napali Perl Harbor decembra 1941. Pejdž je ponovo poslan preko mora, u Apiju, u tadašnju Britansku Samou. Septembra 1942. prebačen je, tada u činu vodnika, u Gvadalkanal, gde se mesec dana kasnije, kako je već navedeno, očajnički sam borio protiv Japanaca, dok nije stiglo pojačanje. Pejdžovom zaslugom sprečen je proboj neprijatelja iza američkih linija. Unapređen je u čin potporučnika, a na ovom ostrvu ostao je do januara 1943. kada je otišao u Melburn. Upravo tamo mu je general Aleksander Vandegrift, komandant u Bici kod Gvadalkanala, dodelio Medalju časti (koju je i sam dobio). U proleće 1943. Pejdž je dobio čin poručnika.

U obrazloženju dodele odlikovanja, koje se uručuje u ime predsednika Amerike, navedeno je da je Pejdž pokazao „izvanredan heroizam i izrazitu hrabrost u akciji prevazilazeći poziv dužnosti

Učestvovao je i u Korejskom ratu, a vojnu karijeru je završio kao pukovnik američke mornarice. Pored Medalje časti, bio je nosilac i Purpurnog srca i mnogih drugih ordena. Umro je 15. novembra 2003. godine. 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Svaka mu čast!!!. A za to što ne znamo sve to o njemu, kriva je Amerika a i njegova porodica!!!. Častan čovek umro je 2003. godine, a da nije hteo da se hvali za svoje zasluge!!!. Sramota je i to što nije dobio čin generala, već pukovnika, a činio je tako hrabra dela!!!.

    Odgovori

Ostavite komentar