PRAVILA PUTOVANJA

Napravljena pandemijska MAPA! Nova pravila za putovanje u EU, uvode se ČETIRI kategorije, a evo šta je to

Usaglašeno je da se merama mora osigurati sloboda kretanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Unsplash/KOBU Agency

Države članice Evropske unije su juče prihvatile da koordiniraju uslove putovanja stanovništva tokom pandemije koronavirusa. Tako je dogovoreno na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Unije.

To podrazumeva izradu pandemijske mape država na osnovu koje će se donositi mere za putovanje, a što se odnosi na uslove testiranja i karantina. Usaglašeno je da se merama mora osigurati sloboda kretanja, transparentnost za građane i kompanije te izbeći narušavanje pružanja usluga.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iz Evropske komisije su pozdravili ovaj dogovor i napomenuli su da su se građani suočavali s mnogo različitih pravila i postupaka, kao i nejasnim informacijama po ovom pitanju.

Srpski “doktor Maserati” najavio UŽAS: U novembru nas ne čeka treći talas već nešto mnogo gore 

Novi pristup EU nalaže uspostavljanje zajedničkih kriterija za procenu rizika zaraze od koronavirusa za svaku državu i regiju pojedinačno.

Usaglašeno je da se rizik procenjuje na osnovu broja testiranih osoba na 100.000 stanovnika u sedam dana pre same procjene, kao i broja onih koji su pozitivni na koronavirus. U obzir će se uzimati i broj novozaraženih ljudi u poslednje dve sedmice u datoj regiji Evrope.

Pandemijska mapa jeste zajedničko mapiranje rizičnih područja u EU. Države i regije na mapi će biti obeležene zelenom, narandžastom, crvenom i sivom bojom.

Zelenom će biti obeležene one u kojima je broj novozaraženih manji od 25 u poslednje dve sedmice, a postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih četiri odsto.

Narandžastom će biti obeležene one u kojima je broj zaraženih manji od 50 u poslednje dve sedmice, a postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih četiri i više odsto. Ovom bojom će biti obeležene države i regije u kojima je broj novozaraženih između 25 i 150, ali je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih manji od četiri odsto.

Crvenom će biti obeležene visokorizične zemlje u kojima je situacija lošija u odnosu na uslove kojima je definisano obeležavanje zelenom i narandžastom bojom.

Sivom bojom će biti obeležene zemlje i regije za koje nema dovoljno informacija za procenu rizika i to na osnovu kriterija koje je utvrdila EU ili je u njima broj testiranih manji od 300 na 100.000 stanovnika.

Navedene uslove moraju primenjivati sve članice EU. Putnici iz delova Evrope koji su obeleženi zelenom bojom moći će putovati bez ikakvih ograničenja, oni koji dolaze iz delova obeleženih narandžastom i crvenom bojom mogli biti biti u karantinu, samoizolaciji i podvrgnuti testiranju pre ili po dolasku u drugu državu. O svakoj novi meri koja se odnosi na uslove putovanja svaka država mora ostale obavestiti 48 sati pre primene.



Izvor: Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar