Zbog čega nikada razgovor ne smete da počinjete sa: KAKO SI? A odgovor leži u vama

Ovo pitanje otkriva mnogo o vama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/marymarkevich

Od malih nogu nas uče “šta je red” i kako moramo da se ponašamo tokom komunikacije sa drugim ljudima.

Takođe, nas uče i da je “red” biti pristojan u razgovoru, a jedna od, naizgled, najbezazlenijih i najpristojnijih fraza koje koristimo na početku komunikacije je: Kako si?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, stručnjaci ukazuju da ovo pitanje nikada ne smemo da postavimo. A odgovor je: jer ne želimo da čujemo pravi, iskren i vrlo verovatno, poduži odgovor.

Iz čiste pristojnosti ćemo sagovornika pitati: Kako si, i mi želimo da dobijemo odgovor tipa: Hvala na pitanju, dobro sam. Na taj način smo mi ispunili formu i možemo da pređemo na druge teme.

Foto: Freepik/freepik

Prećutni dogovor među ljudima je da postoji jasna razlika između onoga što govorimo i onoga što mislimo.

Većina ljudi će se zaustaviti na kurtoaznom pitanju: Kako si, jer njih ne zanima iskren odgovor. Uostalom, pitanje i nije postavljeno da biste vi saznali nešto više o drugoj osobi, nego da bi se ispunila forma.

Međutim, to mnogo govori i o vama, jer ako ne postavite dodatna pitanja, to jasno pokazuje koliko ste egocentrični i nezainteresovani za drugu osobu.

Foto/Pixabay/styles66

Psiholozi navode da ovde na scenu stupa emocionalna inteligencija, i brojna istraživanja su pokazala da ljudi, koji nastave sa potpitanjima i pokazuju zainteresovanost za drugu osobu, su bili mnogo prihvatljiviji kao partneri u razgovoru. Takođe, oni su se i mnogo više sviđali drugim ljudima i bili su opisani kao ličnosti koje više slušaju i imaju razumevanja za ostale.

Na kraju, savet psihologa je da pitanje: Kako si, postavite kada zaista želite da dobijete iskren odgovor i spremni ste da postavite dodatna pitanja.

Foto/Pixabay/pasja1000

Ali, ako se sa druge strane, plašite da biste mogli da dobijete istinit i preopširan odgovor (za koji vi, očigledno, nemate strpljenja), upotrebite neka druga pitanja za otvaranje razgovora.

Probajte sa: Dobro jutro, ili: Drago mi je što te vidim.

To su pozitivne, i prilično neutralne poruke sa kojima ne možete da omanete.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar