Crni Đavo završio u muzeju, a njegov “brat” u Buđanovcima: Stelt tehnologija kao atrakcija (VIDEO)

Taktički bombarder sa serijskim brojem #833 prvi put je poleteo 1988. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ken Murray / Zuma Press / Profimedia

Jedan od primeraka američkog nevidljivog aviona F-117 Nighthawk (Noćni jastreb) u narednom periodu predstavljaće turističku atrakciju Muzeja vazduhoplovstva u Palm Springsu. Reč je o letelici koja je “penzionisana” 2008, a tokom “karijere” obavila je 75 borbenih misija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema informacijama portala The Aviationist, taktički bombarder sa serijskim brojem #833 prvi put je poleteo 18. februara 1988. Služio je u različitim krajevima sveta i zaradio nadimak “Crni Đavo” (Black Devil). U Palm Springsu je dočekan sa svim počastima, uključujući i “pozdravom” vodenim topovima:

Istorijski let “Neve”

Penzionisani “Jastreb” ubeležio je 30 misija tokom Zalivskog rata, tačnije operacije “Pustinjska oluja”, u periodu od avgusta 1990. do aprila 1991. Osam godina kasnije, leteo je iznad SR Jugoslavije u vreme NATO agresije, a bio je stacioniran u čuvenoj italijanskoj bazi Avijano.

“Crni Đavo” izvršio je svoje zadatke i zvanično se penzionisao posle 5.140 sati u vazduhu. Takvu sudbinu nije doživeo drugi primerak istog borbenog aviona, koji je tokom bombardovanja oboren iznad Buđanovca.

Četvrtog dana operacije Alijanse, pripadnici 3. diviziona 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojima je komandovao pukovnik Zoltan Dani, srušili su nevidljivi avion, uz pomoć modifikovanog ruskog raketnog sistema S-125 “Neva”.

Ovaj dan ostaće zauvek upisan u istoriji naših vojnih snaga, i predstavlja prvi i jedini potvrđeni gubitak NATO aviona, izrađenog u stelt tehnologiji.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (1)

Ostavite komentar