Istraživanje: Većina dece spava s mobilnim kraj kreveta

Oni su glavni dečji prozor u svet, bez obzira na to da li ga koriste za razgovor, gledanje zabavnih sadržaja ili dobijanje informacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash/McKaela Lee

Izveštaj “Childwise report” otkriva da deca u sve ranijim godinama dobijaju mobilne telefone, a sada većina ima ovaj uređaj već u prvom razredu osnovne škole.

Prosečno vreme koje deca starosti između sedam i 16 godina provedu na mobilnom je tri sata i 20 minuta. Naučnik Simon Leget kaže da mobilni mogu “dominirati dečjim životima”, prenosi BBC.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2.200 mališana u Velikoj Britaniji, starih između pet do 16 godina, a pokazalo je koliko je važna uloga mobilnih u njihovim životima.

Njih 57 odsto stalno je držalo uređaj kraj kreveta, a 44 odsto je reklo da se osećalo vrlo neprijatno ako su bez telefonskog signala. Njih 42 odsto izjavilo je da se ne odvaja ni trenutak od mobilnog, i nikada ga ne gase.

Iako deca sve mlađa dobijaju telefone, u jedanaestoj godini života ga gotovo svi imaju.

Foto/Unsplash/stem.T4L

Mobilni su i glavni dečji put do globalne mreže, bez obzira na to koriste li ga za razgovor, gledanje zabavnih sadržaja ili dobijanje informacija. Uz to, mladi muziku slušaju preko mobilnog, mnogo češće nego putem radija.

Na listi popularnosti aplikacija slede Snapchat, Instagram i ovogodišnja zvezda u usponu – Tik Tok. I WhatsApp se redovno koristi. Facebook u najranijim godinama korisnika nije ni među 10 najomiljenijih aplikacija.

U pogledu gledanja programa, YouTube je na prvom mestu, a sledi Netflix. Tek svako peto dete kazalo je da većinom gleda programe na televizoru.

– Trenutak kad dete poseduje svoj mobilni može predstavljati izazov za roditelje da nadziru što ono se gleda na internetu, jer se radi o tako privatnoj tehnologiji da ga bukvalno drže na sebi – ističe Simon Leget.



Izvor: 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar