OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Bojler je BOMBA u vašem stanu, ako čujete ovaj zvuk BEŽITE! Eksperti za Objektiv daju važne SAVETE

Inženjer ističe da u slučajevima kada bojler eksplodira, pritisak iznosi preko 30-40 bara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Vesic, E-stock/Dušan Milenković, Ilustracija

Danas je u stanu na Čukarici eksplodirao bojler, izbio je požar, a povređeno je 11 osoba, među kojima troje dece. Poznato je da ovakve nesreće često dovode do tragičnih ishoda, a inženjer elektrotehnike i majstor za bojlere Arsen Petrović u razgovoru za Objektiv.rs otkrio je koji je najčešći uzrok eksplozije bojlera.

Bojler je vrlo prost, sa desne ulazi hladna voda, sa leve izlazi topla. Topla voda ide na vrh pošto je lakša, desna cev je kratka, dok leva ide do vrha. Posao sigurnosnog ventila je da ako prokuva bojler, kad se podigne pritisak na više od devet bara, otvori slavinu i izbacuje višak pritiska. Kod nekih proizvođača, u metalnu cev je ubačena plastična, ona se istopi, pritisak je nabije u sigurnosni ventil i dolazi do ekspolizije jer para nema gde da izlazi“, navodi Petrović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Inženjer ističe da u slučajevima kada bojler eksplodira, pritisak iznosi preko 30-40 bara, a temperatura pare neverovatnih 480 stepeni.

“Neki proizvođači naprave metalne cevi na ulazu u bojler, oko 15-ak centimetara, pa se onda emajlira, plstificira, ubace plastične cevčice unutra, pa se zadihtuje. Hajde da je u pitanju neka vrhunska plastika, nego ne trpi ni temperaturu od 100 stepeni, lošeg je kvaliteta. Sto odsto je to vodeći uzrok eksplozije bojlera. Dobri proizvođači imaju do vrha metalnu cev”, navodi on.

Pogledajte PRVI SNIMAK sa mesta užasa: U eksploziji BOJLERA povređeno 11 ljudi, među njima i deca (VIDEO) 

Petrović je otkrio i kako možemo da prepoznamo da li će bojler uskoro da eksplodira.

“Postoji zvuk, pod pritiskom, čuje se kao lonac sa poklopcem, skakuće, trese se ceo bojler. Mora da se čuje”, ističe on.

Majstor za bojlere nam je ispričao i šta u tom slučaju treba da uradimo.

“Prvo se gasi bojler, zatim se otvara slavina za toplu vodu i onda se tek beži napolje. Počinje da šiklja pregrejana para, a zatim voda. To je jedino što u tom trenutku može da se uradi, posle se zove majstor”, podvlači Petrović.

Pred eksploziju se čuje snažan zvuk, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

On savetuje da se pre kupovine bojlera obavezno kosultujte se sa majstorom, a navodi da mesto na kom je postavljen bojler ne može da utiče niti predupredi nesreću.

Poznato je u kakvom su stanju deca koja su iz požara na Čukarici HITNO prebačena u bolnicu 

Sa Petrovićem je saglasan i vodoinstalater Aleksandar Stanković.

“Nesreća ne može da se izazove time kako je pozicioniran bojler. One se često događaju kada zakaže sigurnostni ventil. Kamenac nikako ne može da izazove nesreću”, navodi Stanković.

On ističe da je servisiranje bojlera potrebno barem na 6 meseci.

“Treba bar na 6 meseci servisirati bojler – čišćenje kamenca, pregledanje termostata. Takođe, bojler ne treba do kraja uključivati – na trojku, treba bar stepen ispod, jer može doći do naduvavanja i eksplozije”, kaže vodoinstalater.

Piše: Nataša Marjanović



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Prvo isključiti struju, zaustaviti dovod hladne vode pa onda otvoriti odvod tople vode. Otići na bezbednu udaljenost!!!!

    Odgovori

Ostavite komentar