RAT NE JENJAVA

Celom svetu preti NUKLEARNA KATASTROFA! Rat dve sile na Kavkazu može da ima fatalne posledice (VIDEO)

Žestok sukob mogao da dovede i do nuklearne katastrofe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YT

Žestok sukob u Nagorno-Karabahu bi mogao da dovede i do nuklearne katastrofe.

Naime, jedna od potencijalnih meta eventualnog azerbejdžanskog napada na Jermeniju mogla bi da bude i nuklearna elektrana, pisali su strani mediji još pre nekoliko meseci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U danima pre početka sukoba u azerbejdžanskom regionu Nagorno-Karabahu, jermenske vlasti su ponovile da su dobile ozbiljne pretnje od Azerbejdžana.

Pretnje Azerbejdžana da će pogoditi nuklearnu elektranu Metsamor nisu ništa drugo nego zločin protiv čovečnosti i na to bi trebalo da stigne odgovarajući odgovor međunarodne zajednice, rekao je jermenski ministar teritorijalne uprave i infrastrukture Suren Papikijan u obraćanju 64. godišnjem redovnom zasedanju Generalne konferencije IAEA 21. septembra.

Razbili im ceo KONVOJ: Eksplozijom poklopili vojsku Azerbejdžana, municija pucala sama od vreline (VIDEO) 

Jermenija će nastaviti da sprovodi sve napore da spreči takve pretnje u budućnosti, rekao je on tada.

VIDEO ISPOD

“U ovim teškim uslovima borbe protiv korona virusa, Jermenija se suočila sa izuzetno opasnim i bez presedana izazovom za bezbednost naše zemlje i celog regiona. Govorim o stvarnoj pretnji raketnim udarom na nuklearnu elektranu Metsamor, koju je izrazio predstavnik susedne države Jermenije”, rekao je Suren Papikjan.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan je rekao da bi cilj takvog udara bio “nanošenje katastrofalne štete Jermeniji i njenom narodu”.

raketa
Ilustracija,Foto: Pixabay

“Prvi put se suočavamo sa situacijom kada stvarna pretnja za bezbednost nuklearke ne dolazi od terorističke organizacije, već od države preko njenog zvaničnog predstavnika. Štaviše, država koja se predstavlja pred međunarodnu zajednicu kao njen odgovorni član i punopravni je subjekt međunarodnih odnosa. Kako se ispostavilo, naše međunarodno pravo i njegovi alati nisu u potpunosti uzeli u obzir pojavu takvih pretnji. Nažalost, do danas međunarodna zajednica nema efikasne mehanizme ograničavanja za sprečavanje potencijalnih pretnji po bezbednost nuklearnih elektrana od strane država i nedostaju joj alati za efikasno reagovanje na pretnje koje su već upućene”, izjavio je ministar Papikijan, a preneli jermenski mediji.

 

Nuklearni reaktori, Foto: Printscreen/Youtube

Pretnje Azerbejdžana usledile su u vreme letošnjeg sukoba dve države oko granica. U tom sukobu je poginulo ukupno 16 ljudi.

Međutim, pretnja koja uključuje raketni napad na sovjetsku nuklearku – potez koji bi mogao masovno da poveća broj poginulih i pokrene katastrofu nakon Černobiljskoj u regionu i šire.

Izvor: Slobodnaevropa.org

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar