Facebook NAPUŠTA Srbiju i Evropu?! Problem su propisi, korisnici strahuju od posledica

Koliko god zvučalo neverovatno, kompanija iz Menlo Parka ne isključuje ovakvu mogućnost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ink Drop / Alamy / Profimedia

Irska komisija za zaštitu podataka, prošlog meseca, donela je odluku prema kojoj Facebook privatne podatke svojih korisnika iz EU ne bi smeo da “prebacuje” u SAD, već da ih skladišti na evropskim serverima.

Ova odluka doneta je zbog straha da te podatke nadzire američka vlada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako zaista dođe do primene takve odluke, posledice po korisnike i kompanije u Evropi mogle bi biti nesagledive, poručuju iz Facebooka u tužbi koju su podneli Visokom sudu u Irskoj.

400 miliona korisnika u EU

U dokumentu se navodi da u slučaju zabrane prenosa podataka nije jasno kako bi moglo da se nastavi pružanje usluga Facebooka i Instagrama u Evropskoj Uniji.

To bi značilo povlačenje dve popularne društvene platforme sa više od 400 miliona evropskih korisnika iz zemalja EU!

Posebno je naglašeno da su, zahvaljujući tim mrežama, kompanije sa Starog kontinenta ostvarile prihod od oko 208 milijardi evra.

Tri nedelje za odgovor

Osim upozorenja o mogućem napuštanju evropskog tržišta, kompanija iz Menlo Parka kritikuje irsku poverenicu za zaštitu ličnih podataka, Helen Dikson, i ocenjuje kao “neverovatnim” da je takvu odluku donela samo jedna osoba.

Ističu da su dobili rok od tri nedelje da odgovore na odluku i podsećaju da brojne američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka u SAD, ali je Diksonova izdvojila samo Facebook.

Tehnološki gigant je naknadno objasnio da najava potencijalnog povlačenja iz EU nije pretnja kojom žele da izvrše pritisak na regulatorna tela, već naglašavaju da se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prenos podataka između EU i SAD.

Ako nema tog transfera, Facebook neće moći da ponudi usluge korisnicima u Evropi.



Izvor: Objektiv.rs, Zimo.dnevnik.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar