TRAMP NIJE JEDINI

Ovako izgleda biljka kojom su probali da otruju Trampa! Proverite da li je imate u dvorištu!

Tramp nije prva osoba koju su pokušali da ubiju na ovaj način. U Londonu je 1978. godine Georgi Ivanov Markov, bugarski pisac, disidentski intelektualac i novinar otrovan upravo na ovaj način

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: SplashNews.com/Splash/Profimedia, RM Floral/Alamy/Alamy/Profimedia

Paket koji je sadržao otrovni ricin namenjen Donaldu Trampu, a koji je poslat pre nekoliko dana, presretnut je pre nego što je stigao do poštanske sobe Bele kuće i na taj način sprečeno je ubistvo američkog predsednika. Da nije, svet bi već danas izgledao drugačije.

Ono što malo ljudi zna jeste da su Trampa pokušali da otruju biljkom ricinus, koja je specifična za tropske i suptropske predele, ali se može naći i na našim prostorima. Stručnjaci često navode da ne postoji protivotrov za ricin. Umire se bono. Kada nastupi smrt teško je dokazati njegovo prisustvo u telu. Znalci napominju da je ovaj otrov dva puta jači od otrova kobre.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Ricinus

Tramp nije prva osoba koju su pokušali da ubiju na ovaj način. U Londonu je 1978. godine Georgi Ivanov Markov, bugarski pisac, disidentski intelektualac i novinar otrovan upravo na ovaj način.

Markov je ubijen u atentatu 07. septembra 1978. godine. Dok je stajao na autobuskoj stanici na mostu Vaterlo, osetio je bol u levoj nozi, jačine kao da ga je ujeo neki insekt. Kada se okrenuo oko sebe, video je čoveka kome je navodno ispao kišobran. Nepoznati čovek kišobran je podigao sa zemlje i otišao. Tri dana kasnije Markov je umro. Iako je u bolnicu došao sa simptomima gripa, tada je već znao da je otrovan i rekao je doktorima da je u to umešan KGB. Tokom obdukcije u njegovoj nozi pronađena je kuglica u kojoj je bio otrov.

Iako je ricin jedna od najopasnijih biljaka na svetu, oni koji koriste ricinusovo ulje, ipak ne bio trebalo da se brinu jer se ovo ulje u procesu prozvodnje dugo zagreva te se sav ricin uništi.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar