BEZ DOKAZA

Teške optužbe: Šef ruske tajne službe tvrdi da Amerika finansira haos u Belorusiji

Nariškin tvrdi da je posredi prikriveni pokušaj da se izvede još jedna "obojena revolucija"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto//Profimedia/Viktor Tolochko/Sputnik

Nariškin tvrdi da je posredi prikriveni pokušaj da se izvede još jedna “obojena revolucija”.

Demonstranti u Belorusiji traže ostavku Aleksandra Lukašenka smatrajući da je njegov reizbor namešten i zahtevaju kraj njegove 26-godišnje vladavine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija kritikovale su izbore kao neslobodne i nepoštene i pozvale Lukašenka da započne razgovore sa opozicijom, a beloruski lider je tu mogućnost odmah odbio. Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe, izjavio je danas za ruske novinske agencije da su SAD finansirale belorusku opoziciju i podstakle proteste.

Nariškin je rekao da je to zapravo slabo prikriveni pokušaj da se izvede još jedna “obojena revolucija” i “i antiustavni puč” čiji ciljevi i zadaci nemaju ništa zajedničko sa interesima građana Belorusij”. Dodao je da prema informacijama kojima raspolaže služba SAD igraju “ključnu ulogu” u trenutnom razvoju događaja u Belorusiji i da su izdvojile desetine miliona dolara za finansiranje beloruskih opozicionih grupa.

Nisu mu samo pare dovoljne: Lukašenko zatražio još i OVO od Rusije 

Pritisak Zapada primorao je Lukašenka da nastavi sa učvršivanjem veza sa Rusijom, svojim glavnim sponzorom i saveznikom. Susedne države imaju sporazum o uniji i održavaju jake političke, ekonomske i vojne veze.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je u ponedeljak novi kredit za Belorusiju od 1,5 milijardi dolara kada je ugostio Lukašenka u crnomorskom letovalištu Sočiju. Beloruska opozicija osudila je Moskvu jer je beloruskom moćniku ponudila finansijski spas, upozoravajući da će to narušitii buduće veze medju zemljama.

Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je danas da je za Moskvu Lukašenko legitimno izabrani lider Belorusije. Upitan o stavu Kremlja o predlogu bivše kandidatkinje za predsednika, Svetlane Tihanovske, da je opozicija spremna da pruži “bezbednosne garancije” Lukašenku ukoliko odstupi s vlasti mirnim putem, Peskov je odgovorio da lideru Belorusije ne trebaju takve garancije.

Lukašenko je legitimni predsednik Belorusije. Mislim da mu nisu potrebne nikakve bezbednosne garancije u svojoj zemlji – rekao je Peskov tokom video konferencije za novinare.

Nariškin je optužio SAD da su uzele Tihanovsku, koja se pod pritiskom vlasti sklonila u Litvaniju posle izbora, ali i druge beloruske opozicione aktiviste pod svoje “blisko pokroviteljstvo” kako bi ih promovisale kao buduće lidere zemlje.

U pokušaju da obezbedi podršku Moskve, Lukašenko se uključio u sličnu retoriku, optužujući Zapad da podstiče proteste u pokušaju da izoluje Rusiju. Tokom sastanka u Sočiju sa Putinom, predložio je Rusiji više zajedničkih vojnih vežbi kako bi se suprotstavio, kako tvrdi, neprijateljskim planovima NATO.

Ruski padobranci rasporedili su se ove nedelje u Belorusiju radi vežbe koja će trajati do 25. septembra u blizini Bresta na granici s Poljskom. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je danas u Belorusiju na razgovore o produbljavanju vojne saradnje.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar