VELIKI ČOVEK! Devojke prikupljale pomoć za bolesno dete, a onda se pojavila Milica Dabović i uzela kutiju

Verovatno će se mnogi složiti da Milica Dabović nije nikada bila obična košarkašica. Nije bilo obično ni ono što je uradila u Zemunu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto:E-stock/C.Vukojicic

Nekadašnja kapitenka naše reprezentacije je i bravurama i tetovažama privlačila pažnju, potom i javnim nastupima u kojima je bez dlake na jeziku prilično oštro govorila o nekadašnjim saigračicama i selektorki, a onda je mnoge šokiralo kada je rešila da prodaje polovnu garedrobu putem Instagrama i od toga se izdržava.

Međutim, priča koja je pred vama nije o njoj kao “neobičnoj zvezdi košarke koja se sada, jelte, bavi nečim drugim”, već o jednom njenom gestu koji mnogo toga govori, prenosi Blic.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Priča počinje 2019, kada se Lana Jovanović rodila kao naizgled zdrava beba, ali posle dva i po meseca više nije mogla da pomera noge, ruke su joj oslabile i… u bolnici je ustanovljena dijagnoza: spinalna mišićna atrofija, tip 1. U pitanju je jako opasna bolest od koje stradaju mišići, dete ne može da hoda, ali potom ni da vari hranu, ni da guta, diše…

U ova nova vremena postoje dva leka za to, jedan koji zaustavlja dalji napredak bolesti, koji su roditelji uspeli da obezbede, i drugi, mnogo, mnogo skuplji, koji je napravljen da dete sa spinalnom mišićnom atrofijom podigne iz konstantnog ležećeg položaja i omogući mu detinjstvo i život kao zdravoj deci.

Međutim, taj medikament je nešto što Lanini roditelji ne mogu da priušte, jer se radi o apsoluno neverovatnoj sumi za naše prilike (2,1 miliona dolara, što je nedavo skupljeno za malu Sofiju Markuljević, jer je i njoj iz istog razloga bio potreban taj najskuplji lek na svetu). Zato se na raznim mestima pokreću akcije da se pomogne maloj Lani i… na jedne takve ljude – “naletela” je Milica Dabović.

Evo šta se tada desilo, po rečima Suzane Miličić koja je bila akter ove priče:

“Pomažem drugariji koja organizuje prikupljanje novca za malu Lanu Jovanović (808 na 3030). Radile smo humanitarni bazar na keju u Zemunu. Uglavnom, dođe Milica Dabović, upozna se s nama, uzme jednu kutiju sa Laninim posterom i zapiči po keju da ljude animira da ubace novčiće!”, otkrila je ona.

Tome je dodala i sledeće:

“Stavi svog klinca na krkače, prinosi kutiju ljudima, priča o Lani, govori hajde treba mi 100 dinara, 50 dinara za Lanu… Moram reći da me baš oduševila ta spremnost na akciju. Nije lako raditi to, da znate i ne može svako…”

Milica Dabović, koja je sa košarkaškom reprezentacijom Srbije osvojila Evropsko prvenstvo 2015, a godinu dana kasnije i srebro na Olimpijskim igrama u Rio de žaneiru, četvorostruki je prvak Srbije i dvaput šampion Jadranske lige.

To, takođe, ne može svako.

I, možda ona jeste jedna od najkontroverznijih igračica koje smo ikada imali, ali ono što je uradila u Zemunu više je podsetnik svima nama ostalima na to – koliko možemo. Svako od nas.

Jer, kao što svako može da prođe pored apela onih koji vape za pomoć, može i da zastane – da život ne prođe pored njih. Da zastane, i uradi nešto lepo što može.

Od Čoveka se, ionako, više od toga i ne očekuje.

Kuća iz SNOVA! Porodično gnezdo Ane i Bastijana: LUKSUZNA vila u kojoj bi svako živeo (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar