U bazen “šampanjca” neće niko da skoči: Razlika u temperaturi je BOLESNA, a tek kako je unutra (VIDEO)

Pre nego što uđete u njega, neke stvari morate da znate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixelizam.com

Vajotapu (‘svete vode’) regija na Novom Zelandu poznata je po predivnim geotermalnim izvorima i bazenima, a jedan od najistaknutijih i najpoznatijih je Bazen šampanjca.

Ovaj prirodni bazen je dobio ime zbog velike količine ugljen-dioksida (CO2) koji oslobađa, slično kao što to čini čaša šampanjca.

Pre nego što odlučite da skočite u ovaj bazen šampanjca, morate imati na umu da je voda u njemu puna arsena i sulfida, a pored toga, prosečna temperatura iznosi oko 73 °C – što je poprilično hladno ako se uzme u obzir da vode koje teku ispod bazena dosegnu temperaturu i do 500 °C.

Ovaj geotermalni bazen je nastao pre oko 900 godina usled hidrotermalne erupcije, a geološki gledano, on se još smatra relativno mladim.

Iz Bazena šampanjca su uspešno izolirane dve potpuno nove bakterije koje su se prilagodile ovim uslovima života, a pored njih, bazen naseljava još nekoliko vrsta poznatih bakterija.

Prečnik kratera bazena iznosi oko 65 metara, a maksimalna dubina oko 62. Procjenjuje se da se u njemu nalazi oko 50.000 kubnih metara geotermalne vode.

Eksplozija kakva dugo nije viđena: Evo kako izgleda kad sodu bikarbonu pomešate s koka-kolom (VIDEO)



Izvor: Pixelizam.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar