Ovih 13 koraka morate ispoštovati kada se automobil pokvari na putu

Najvažnije je da ostanete sigurni dok ne stigne pomoć, zajedno sa svojim saputnicima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Matej Kastelic / Panthermedia / Profimedia

Iznenada u vožnji začujete glasan neobičan zvuk, upali se “ček-endžin” lampica, neke druge lampice, auto izgubi snagu ili se jednostavno ugasi…

Shvatate da morate da se zaustavite, milom ili silom. Međutim, to može biti opasno, jer kada stanete, postoji rizik da vas neko udari, naročito na putevima gde se brzo vozi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato postoji procedura koju treba ispratiti da biste maksimalno smanjili rizik. Čak i ukoliko pored puta ima dovoljno mesta da bar polovinu vozila sklonite s asfalta, situacija je i dalje opasna, piše sajt Polovni automobili.

Bezbednost na prvom mestu

Evo 13 koraka, koje bi trebalo da ispoštujete, u slučaju da vas automobil “izda” usred putovanja:

1. Odmah upalite sva četiri migavca i pre nego što se zaustavite!

2. Ukoliko je noć, upalite i poziciona svetla.

3. U zavisnosti od vrste puta i kvara, pokušajte da dođete do što bezbednijeg mesta na kojem možete da se zaustavite – prvenstveno što dalje od nepregledne krivine, prevoja ili tunela.

4. Zaustavite auto što više uz desnu ivicu kolovoza.

Foto / Pixabay / Pexels

5. Ubacite menjač u “prvu” i povucite ručnu kočnicu – možda ste na blagoj nizbrdici koju niste ni primetili, a zbog kvara ste menjač izbacili u “ler”, tako se zaustavili i potpuno zaboravili da obezbedite da auto ostane u mestu.

6. Obucite reflektujući prsluk – on treba da bude u kabini, a ne u prtljažniku, kako biste u ovakvim situacijama mogli da ga obučete bez izlaska iz vozila. Po zakonu morate da imate jedan prsluk, ali nije loše imati više komada i za saputnike, pošto će vam možda pomagati da odgurate auto na bezbednije mesto.

7. Pre izlaska iz auta dobro proverite situaciju, tj. da li nailaze vozila iza vas, naročito ako ste na nekoj deonici na kojoj se brzo vozi.

8. U slučaju potrebe, očistite migavce i druga svetla od snega, blata ili prašine da bi se što bolje videli.

Foto / Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia

9. Postavite sigurnosni trougao na udaljenost od najmanje:

a) 50 metara van naselja
b) 10 metara u naselju

Ovo su minimalne udaljenosti po zakonu – ako su loši vremenski uslovi (magla, kiša… ), naročito sa klizavim asfaltom, možete da stavite trougao i dalje, kako bi drugi vozači mogli blagovremeno da uspore ili se zaustave.

10. Ukoliko ne pada kiša/sneg, dobra ideja može da bude da otvorite prtljažnik, naročito ako imate karavan ili hečbek – tako će sa veće udaljenosti biti uočljivije da je vaš auto zaustavljen. S obzirom na to da se tokom vožnje masovno koristi mobilni telefon, ne bi bilo neobično da neko uopšte ne primeti trougao sve dok ne pređe preko njega.

11. Sklonite se sa kolovoza – ali ne sedajte ni u automobil. Stanite negde sa strane. Isto važi i za putnike. U kolima nisu bezbedni.

12. Pozovite pomoć, odnosno šlep-službu.

Foto / Mitar Gavric / Panthermedia / Profimedia

13. Ukoliko je razlog za zaustavljanje bilo oštećenje gume, felne ili nekog drugog dela, pošto ste naleteli na neki opasan predmet (cigla, kamen, armatura, komad metala…), a odmah zatim se na licu mesta sasvim “slučajno” stvorio kamion šlep-službe, budite ubeđeni da je reč o prevari.

U tom slučaju, recite da ste već zvali drugu šlep-službu, zapišite/zapamtite registarski broj kamiona, pokušajte da ga slikate tako da prevarant to ne primeti (zbog vaše bezbednosti) i zovite policiju čim se udalji.



Izvor: Objektiv.rs, Polovni automobili

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar