Evo kako da izbrišete fabrički instalirane aplikacije na Android i iOS telefonima

Takozvani bloatware ne škodi vašem uređaju, ali zauzima dragocen prostor

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / Foundry Co

Najbolji i najskuplji telefoni dolaze s brojnim preinstaliranim aplikacijama, koje zauzimaju dragocen prostor, a vrlo retko ih koristimo.

Stručnjaci imaju izraz za ovakve aplikacije – bloatware, koji se nekada odnosio na Windows računare “zatrpane” kojekakvim alatkama i softverima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako većina pomenutih aplikacija neće naškoditi vašem telefonu poželjno ih je deinstalirati, ako nisu u upotrebi. Kako ćete to uraditi, zavisi od telefona koji imate.

Android sistem

Bloatware češće pronalazimo na uređajima s Android operativnim sistemom, a da biste ga uklonili kliknite na Settings > Apps and notifications > Apps.

Ukoliko znate koji softver vam nije potreban, kliknite na njega i dugme Unistall.

U određenim slučajevima nećete moći da uklonite aplikaciju (zbog načina na koji je integrisana u sistem), ali možete kliknuti na Disable, čime ćete zaustaviti njen rad i nepotrebno trošenje resursa, prenosi Wired.

U narednim danima, bavićemo se i načinom uklanjanja integrisanih alatki, za koji će vam trebati Android Studio i aktivirani Developer mode.

iOS sistem

Nećete imati toliko problema na iPhone uređajima, jer aplikacije koje dobijate pravi kompanija Apple. Postoje primeri koji se mogu svrstati u bloatware kategoriju, ali se bar ne mučite s nepotrebnim softverom raznoraznih proizvođača.

Preinstalirane aplikacije, poput Messages i Safari, nije moguće izbrisati, ali je posle predstavljanja iOS 10 sistema korisnicima dozvoljeno da uklone brojne alatke. Među njima su Calculator, Calendar, Compass, Contacts, FaceTime, iBooks, iCloud Drive, News, Podcast, Voice Memos…

Da biste ih obrisali jednostavno kliknite na ikonu aplikacije i zadržite dok se ne pojavi opcija Delete. Ukoliko u budućnosti shvatite da vam je softver ipak potreban preuzmite ga sa App Storea.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar