Srbi sram nas bilo! Na velelepni spomenik bačeno SMEĆE, čije je OVO delo? (FOTO)

Neko je možda mislio da će ovo biti duhovito, ali sve što su stanovnici Užica osetili jutros, prošavši pored spomenika 1.300 kaplara, bila je sramota

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Facebook

Užice je jutros zaprepastio ružan prizor.

Neko je možda mislio da će ovo biti duhovito, ali sve što su stanovnici Užica osetili jutros, prošavši pored spomenika 1.300 kaplara, bila je sramota.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs 

Na bronzanu skulpturu, koja predstavlja mladog srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata, okačene su kante za smeće. Kora od lubenice stavljena je na glavu, metla pod ruku, a odeća obešena kao nekakva portikla

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nepoštovanje je iskazano i prema bisti Josifa Jehličkog, koja se nalazi nedaleko od centralne crkve, a na koju je takođe stavljena kanta za smeće.

Malo je reći da su Užičani bili zgroženi ovim nečasnim postupkom.

– E, moja “deco”, stidite se kao i vaši roditelji koji su vas tako vaspitali! Zar tako ružiti spomenik urađen u znak sećanja na 1300 kaplara koji su bili simbol srpskog patriotizma u Prvom svetskom ratu, zar tako ružiti bistu Josifu Jehličkom osnivaču prvog Sokolskog društva u Užicu…Zašto, zašto, zašto? – navodi se na portalu Užice-Oglasna tabla.

– Porodica, vaspitanje…Bahatost, neobrazovanje… – nabrajali su oni.

Inače, spomenik koji je naružen nalazi se ispred Gimnazije u Užicu, i to sa razlogom. Vojniku koji je na njemu prikazana puška visi o desnom ramenu, dok u levoj ruci drži knjige.

Oko 1.300 studenata i srednjoškolaca su, krajem avgusta 1914. godine, pozvani na obuku u Skoplje i samo dva meseca nakon toga, a po naređenju Vrhovne komande, unapređeni su u činove kaplara i upućeni na front. Među mladim borcima bilo je i 17 učenika Užičke gimnazije.

Spomenik je gradu poklonilo Društvo srpskih domaćina navodeći da su mladi borci „žrtvovali svoje živote za majku Srbiju“.

Želja im je bila da „spomenik mlade generacije podseća na hrabre kaplare i napajati ih snagom nacionalnog identiteta“.

Uprkos ovom vandalskom činu pojedinaca, treba imati u vidu da većini mladih Užičana ovaj spomenik upravo i budi jaka nacionalna osećanja i podseća ih na hrabrost i ljubav prema Srbiji koje su njihovi preci gajili kada su imali isto godina koliko oni sada.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar